Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλάζουν κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία για να μπλοκάρουν συμφωνίες αγωγών που πλήττουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ...


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Βραχυκύκλωμα» στους ενεργειακούς αγωγούς, προκαλεί η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία συνεχίζει να απειλεί με ακύρωση τρία μεγάλα ρωσικών συμφερόντων ενεργειακά project.

Τις μεγαλύτερες σκιές συγκεντρώνει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο οποίος τίθεται πλέον σε ευθεία αμφισβήτηση με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών της γειτονικής χώρας. Στη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θυμήθηκε τα δύο τοπικά δημοψηφίσματα εναντίον του έργου.

Τις δηλώσεις αυτές «συμπλήρωσε» ο υπουργός Οικονομίας της γειτονικής χώρας Τράικο Τραϊκόφ, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από «αβεβαιότητες» γύρω από το έργο, το οποίο όπως είπε δεν βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο όσο νομίζει η κοινή γνώμη. «Η βιωσιμότητα και η κερδοφορία του αγωγού δεν είναι ξεκάθαρη, όλες οι επιλογές για τις τεχνικές αποφάσεις είναι ανοιχτές, το πιο κρίσιμο θέμα ωστόσο είναι πόσο επικίνδυνο είναι το έργο για το περιβάλλον», δήλωσε ο Τραϊκόφ, προσθέτοντας ότι η φύση μας αξίζει περισσότερο από 35 εκατ. δολάρια, που θα είναι το ετήσιο έσοδο (transit fee) της Βουλγαρίας από τον αγωγό.

Την περασμένη εβδομάδα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα τερματίσει τη λειτουργία της BEH (Boulgarian Energy Holding), δηλαδή της εταιρείας συμμετοχών στην οποία είχαν συγκεντρωθεί όλες οι κρατικές ενεργειακές εταιρείες.

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008, είναι ο βασικός μέτοχος από βουλγαρικής πλευράς σε τρία έργα με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον: τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, τον πετρελαιαγωγό ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολης και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, τα δύο τελευταία έργα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε τέλμα, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά.

Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί μεταξύ Σόφιας και Μόσχας είναι ο τηλεφωνικός διάλογος Μπορίσοφ - Πούτιν την περασμένη εβδομάδα: «Γνωρίζω ότι έχεις μαύρη ζώνη στο καράτε• εγώ έχω μαύρη ζώνη στο τζούντο και μ’ αυτόν τον τρόπο θέλω να μιλάμε ο ένας στον άλλο», φέρεται να είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός στον ομόλογό του. Η διάλυση της BEH έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των δηλώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος GERB περί ακύρωσης ή αναθεώρησης όλων των ενεργειακών έργων που είχαν σχεδιαστεί ή αποφασιστεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Η κραταιά εταιρεία με αξία που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι με τη συγχώνευση πέντε κρατικών εταιρειών: της εταιρείας ηλεκτρισμού NEK, της εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz, καθώς και των εταιρειών που ελέγχουν τα ορυχεία Maritza 1 & 2 και τα πυρηνικά εργοστάσια του Κοζλοντούι. Η απόφαση για τη διάλυσή της έρχεται λίγες ημέρες μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Ρόζεν Πλεβνελίεφ στις 7 Αυγούστου ότι η πιθανή υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα γίνει μέσω της Bulgarian Energy Holding.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλεβνελίεφ προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, είχε δημιουργήσει τις πρώτες σκιές γύρω από τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, όταν δήλωνε ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.

Οι συμμετοχές

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εταιρεία Transbalkan Pipeline BV, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του project του πετρελαιαγωγού, η βουλγαρική συμμετοχή (24,5%) πραγματοποιείται μέχρις ώρας, μέσω της θυγατρικής της BEH, Bulgargaz καθώς και της εταιρείας Technoexportstroy.

Από ελληνικής πλευράς μετέχουν το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 1% και η κοινοπραξία ΕΛΠΕ και Θράκη ΑΕ με ποσοστό 23,5%. Στην κοινοπραξία τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 25% και το υπόλοιπο 75% ανήκει στους Oμίλους Λάτση και Κοπελούζου. Από το 75%, το 60% ανήκει στον Όμιλο Λάτση και το υπόλοιπο στον Όμιλο Κοπελούζου.

Όσο για τους Ρώσους, το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% μοιράζονται οι εταιρείες Gazpromneft, Rosneft και Transneft. Οι σχέσεις της υπό διάλυση BEH με τα ελληνικά ενεργειακά τεκταινόμενα είναι εξαιρετικά στενές. Πρόσφατα μάλιστα, υπεγράφη μεταξύ ΔΕΠΑ, Edison και BEH μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB).

Η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη αφότου ανέλαβε την εξουσία το κόμμα του Μπ. Μπορίσοφ και το έργο δεν φαίνεται να απειλείται από το κύμα σαρωτικών αλλαγών στην ενεργειακή πολιτική της γείτονος. Ενδεικτικές είναι οι καρατομήσεις κορυφαίων στελεχών στις ενεργειακές εταιρείες, που συνοδεύονται μάλιστα και από καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη NEK, μετά την απόλυση δύο γενικών διευθυντών. Αλλά και ο επικεφαλής της εταιρείας που λειτουργεί τη μονάδα του Κοζλοντούι εξωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς ο εποπτεύων υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τραικόφ κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας ότι έκλεισε μη επωφελείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρισμού στην ελεύθερη αγορά.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η NEK έχει κοινή θυγατρική που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού με τον όμιλο Κοπελούζου, την εταιρεία NECO, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2002.

Το τελεσίγραφο του Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασίστε γρήγορα για τους αγωγούς και το εργοστάσιο του Μπέλενε, ήταν το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Μπόικο Μπορίσοφ στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στην Πολωνία. «Εάν για κάποιους λόγους η κυβέρνησή σας συνειδητοποιεί ότι κάποια έργα δεν είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις μας. Θα συζητήσουμε τα έργα που θα προχωρήσουν», φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν στον Μπορίσοφ. Μέχρι το Νοέμβριο θα απαντήσουμε για το πυρηνικό εργοστάσιο• δεν υπάρχει πρόβλημα με το South Stream, θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, απάντησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια: