Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρήματα ελληνικού πολιτισμού στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ!!

Πολύτιμες ψηφίδες για την αποκάλυψη της γνωστής- άγνωστης Ικάρου, της πόλης που ιδρύθηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο νησί Φαϊλάκα, στον Περσικό Κόλπο και στο σημερινό Κουβέιτ (σε απόσταση 12 έως 16 χλμ. από την ακτή), έφερε στο φως μέσα σε δύο μήνες ελληνική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη. Τρία στρέμματα από το οχυρό του νησιού, τμήμα του εντυπωσιακού τείχους- το οποίο είχε πλάτος 2,10 μ. όσο και τα μακεδονικά-, ένα εργαστήρι επεξεργασίας πέτρας, ένα ευρύχωρο δωμάτιο γεμάτο από παστά (κρέας και ψάρια) και νομίσματα, που «χτυπήθηκε» πιθανόν από φωτιά είναι τα σημαντικότερα ευρήματα που έφερε στο φως η ελληνική αποστολή στο νησί που έπεσε θύμα της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ.

«Ζωή» όμως έδωσε η ελληνική αποστολή και στην περίφημη στήλη της Ικάρου- αναθηματική στήλη που αναγράφει σε 43 στίχους την επιστολή που έλαβε ο ντόπιος αξιωματούχος Ανάξαρχος από βασιλιά της δυναστείας των Σελευκιδών με οδηγίες.... για τη φροντίδα του ναού της Αρτέμιδος. Η στήλη είχε ανακαλυφθεί τη δεκαετία του ΄60 και έσπασε κατά την εισβολή, το 1991, σε επτά κομμάτιαΛαμπρά στοιχεία ελληνικού πολιτισμού δύο και πλέον αιώνων, διαδεδομένα από το Μέγα Αλέξανδρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ. Το οχυρό, ο ναός, ο βωμός και οι αρχαιοελληνικές επιγραφές, που αποκαλύφθηκαν στις εσχατιές του ελληνιστικού κόσμου, στη νησίδα στο μυχό του Περσικού Κόλπου, αποτελούν, για τους αρχαιολόγους, ελληνιστικό σύνολο μοναδικό στο είδος τουΤα ευρήματα στη Φαϊλάκα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, τα μέλη επιστημονικής αποστολής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρέμειναν στην περιοχή για έξι εβδομάδες και μετά επέστρεψαν στην Ελλάδα

Όπως τόνισε η αρχαιολόγος, επικεφαλής της αποστολής, δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, "η νησίδα αποτελεί ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου μπορεί κανείς σε μικρογραφία να παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη αυτής της πολυτάραχης περιοχής. Η παρουσία των Ελλήνων, που έφτασαν εδώ με τον Μεγαλέξανδρο, είναι εμφανής για δύο τουλάχιστον αιώνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχαίες πηγές, ο ίδιος ο Αλέξανδρος έδωσε στο νησί το όνομα Ίκαρος, ενώ οι διάδοχοί του στο αχανές βασίλειο των Σελευκιδών εξακολούθησαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποικία στο νησί, με τη μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε τη θαλάσσια είσοδο της Μεσοποταμίας"."Το ελληνιστικό οχυρό ήταν μια βάση ελέγχου του θαλάσσιου δρόμου, ένα 'φυλακείο' και είναι προφανές ότι στο σημερινό όνομά του, που δεν σημαίνει τίποτε σε καμιά από τις γλώσσες και διαλέκτους της περιοχής, διατηρείται η ελληνική λέξη, που όριζε το χαρακτήρα της αρχαίας αποικίας και διασώθηκε μέσα από τους αιώνες", επισήμανε η κ. Κοτταρίδη

Όπως ανακοινώθηκε, με τις παλιότερες ανασκαφές από Δανούς, Αμερικανούς και Γάλλους είχε αποκαλυφθεί ο ναός και ολόκληρο το ανατολικό τμήμα του ελληνιστικού οχυρού.Η ελληνική αποστολή προχώρησε στη συστηματική ανασκαφή στο δυτικό τμήμα του χώρου, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη του δυτικού σκέλους του τείχους, την ανεύρεση τμήματος εργαστηρίου, στο οποίο, γινόταν, προφανώς, επεξεργασία λίθινων μελών και αναθημάτων, και τέλος, την ανακάλυψη δωματίου ενός ελληνιστικού οικήματος.Ελληνιστικό πανέρι ... με ψάρια!Τα ευρήματα δίνουν στοιχεία της ζωής στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 2ου , 1ος αι. π.Χ.).

Εκτός από άφθονη κεραμική, λείψανα αργαλειών, εργαλεία, κοχύλια κ.λπ., βρέθηκε ένα πιθάρι με αραμαϊκή επιγραφή και κρασοπότηρα μακεδονικού προτύπου. Τους αρχαιολόγους συγκίνησαν τα ίχνη ενός πανεριού γεμάτου με ψάρια (ενός σώθηκαν μόνο τα αγκάθια και το δέρμα με τα λέπια) και τέσσερα καμένα ψάθινα καλάθια.Παράλληλα με τις εργασίες στο νησί, η ελληνική αποστολή φρόντισε για τη συντήρηση της περίφημης στήλης της Ικάρου, που φέρει μεγάλη ελληνική επιγραφή, η οποία ήταν εκτεθειμένη στο μουσείο του Κουβέιτ και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την εισβολή των Ιρακινών, που κατέστρεψαν το μουσείο και λεηλάτησαν τα εκθέματα.Η αποστολή έγινε σε συνέχεια συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2007 ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια υπηρεσία του Κουβέιτ. Ήταν η πρώτη επίσημη αποστολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο εξωτερικό και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Εκ μέρους των υπηρεσιών του Κουβέιτ μάλιστα, διατυπώθηκε η επιθυμία να ανανεωθεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αναδειχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ελληνιστικά λείψανα.

Πηγή:Μ.Καλόπουλος, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 06/02/08, http://www.kuwait-botschaft.de/tourismus/sehenswertes.html(ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ: pyrron.blogspot.)

Αναδημοσιεύτηκε απο http://visaltis.blogspot.com/2009/05/blog-post_2738.html

Ν.Σάμιος




Δεν υπάρχουν σχόλια: