Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο αρχαιότερος τάφος της Κεντρικής Αμερικής



Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο νότιο Μεξικό έναν τάφο 2.700 ετών μέσα σε πυραμίδα και ίσως είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε ποτέ στην Κεντρική Αμερική.

Ο τάφος ανήκει σε έναν άνδρα που πέθανε σε ηλικία 50 ετών και τάφηκε με περιδέραια από πυρίτη και αντικείμενα από οψιανό καθώς τριγύρω του βρέθηκαν κεραμικά δοχεία. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Εμιλιάνο Γκαλάγκα ο τάφος χρονολογείται μεταξύ του 500 και 700 π.Χ.

«Είναι ένα από τα πρώτα ευρήματα που διαπιστώνεται ότι η πυραμίδα χρησιμοποιείται ως τάφος και όχι μόνον ως θρησκευτικός χώρος ή ναός» είπε ο Γκαλάγκα στην εφημερίδα Guardian.

Οι πυραμίδες που δημιουργήθηκαν πολύ πριν από τον ισπανόφωνο πολιτισμό και αναπαριστούσαν κυρίως την κατεύθυνση της υποχθόνιας ζωής προς τον ουρανό, όπου στο υψηλότερο σημείο βρισκόταν συνήθως ένας ναός.

Ο τάφος βρέθηκε σε μια τοποθεσία που δημιουργήθηκε από τους ιθαγενείς Ζόγκε, στην περιοχή της Τσιάπας δε Κόρζο, στο νότιο Μεξικό. Είναι σε μια πυραμίδα που είναι τουλάχιστον 1000 χρόνια παλαιότερη των πυραμίδων των Μάγια.

Ο θαμμένος –πιθανώς ήταν ιερέας ή κυβερνήτης της περιοχής- και ενταφιάστηκε με μεγαλοπρέπεια.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να σκάβουν την κορυφή της πυραμίδας τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να μελετήσουν την εσωτερική δομή της πυραμίδας ώσπου έφθασαν στο κενό του τάφου. Αποκαλύφθηκε ένας θάλαμος 4χ3 μέτρα και βρισκόταν περίπου 6 ή 7 μέτρα κάτω από την κορυφή της πυραμίδας.

Δίπλα στα οστά του νεκρού άνδρα βρέθηκαν και οστά ενός νεαρού παιδιού και εικάζεται πως εσφάγη για να θυσιαστεί τη στιγμή της ταφής.

Τα κοσμήματα που βρέθηκαν πιθανόν να προέρχονται από άλλες περιοχές όπως είναι η Γουατεμάλα και το κεντρικό Μεξικό καθώς και τα 15 αγγεία που ήταν στον τύμβο δείχνουν επιρροές από την τέχνη Olmec, που θεωρείται η ‘μητέρα κουλτούρα’ της περιοχής της κεντρικής Αμερικής.

Όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση του ταφικού αυτού μνημείου με τα νεώτερης εποχής ταφικά μνημεία των Μάγια.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: