Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Καταργείται το φορολογικό απόρρητο

Της Μαρίας Βουργάνα

Τέλος στο φορολογικό απόρρητο επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοσιοποίηση μέσω του Internet στοιχείων με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη δημοσιοποίηση στο Ιντερνετ καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε ΔΟΥ, ο οποίος περιέχει:

* Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία κάθε επιχείρησης.
* Το τίτλο και τα στοιχεία των φορολογούμενων.
* Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα.
* Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και
* Το φόρο που αναλογεί.

Ωστόσο το εγχείρημα της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να προσκρούσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Διάταξη


Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη που προβλέπει τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, καθώς προσέκρουε στους περιορισμούς που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για το φορολογικό απόρρητο και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων.

Το καινούριο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών δεδομένων θα γίνεται μέσω διαδικτύου.

Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν θα είναι πλήρως ανοικτή, αλλά ελέγξιμη και θα πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν από την υπουργική απόφαση.

Ακόμη και οι πιστοποιημένοι χρήστες που θα έχουν πρόσβαση δεν θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων, αλλά περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων που θα καθοριστούν ανά μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σχεδιάζεται να επιτραπεί η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία 20 φορολογούμενων ανά μήνα.Τα στοιχεία που θα ανεβαίνουν στο Ιντερνετ θα είναι πάντως προσεκτικά επιλεγμένα, έτσι ώστε να προστατεύονται από την μία πλευρά τα προσωπικά δεδομένα, αλλά να μη δυσχεραίνεται από την άλλη η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στελέχη του υπουργείου ευελπιστούν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θα προσκρούσει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς, όπως τονίζουν, δεν θα δημοσιοποιούνται στοιχεία της δήλωσης που αφορούν: ακίνητα, αυτοκίνητα και τραπεζικές καταθέσεις.

Κλοιός


Με την κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες», αλλά και τη φοροκάρτα με την οποία θα καταγράφονται όλες οι αγορές που κάνουν οι φορολογούμενοι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σφίγγει ουσιαστικά τον κλοιό γύρω από όσους με διάφορους τρόπους σχεδιάζουν να αποκρύψουν εισοδήματα, ή δηλώνουν εισοδήματα που δεν συμβαδίζουν με τον πολυτελή βίο που διάγουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο φορολογικό νόμο έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα δημοσιοποίησης φορολογικών στοιχείων και καταλόγου φορολογουμένων που θα συντάσσεται κάθε χρόνο από όλες τις ΔΟΥ μόνο για χρήση όμως όσων έχουν έννομο συμφέρον (δικηγόροι, τράπεζες, ανακριτικές αρχές κ.ά.).

Υποθέσεις στον αέρα

* «Λίστες» με τα ονόματα όσων έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις αναμένεται να δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας.
* Το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να τις δημοσιοποιήσει στη Βουλή μαζί με την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
* Για το λόγο άλλωστε αυτό είχε ζητήσει, με ειδική εγκύκλιο προς τις εφορίες, αναλυτικά στοιχεία για επιχειρήσεις που είτε διέπραξαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, είτε εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων ή απειλούνται με κατασχέσεις των καταθέσεών τους λόγο ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: