Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο ενίσχυσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας

Η προετοιμασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάθεση έργου στην κρατικά ελεγχόμενη αμυντική βιομηχανία εξετάστηκε σε σημαντική σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, μετείχαν ο πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών... Συστημάτων (ΕΑΣ) στρατηγός ε.α. Στέφανος Ανδριάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) Τ. Φιλιππάκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) Δημήτρης Παπακώστας, οι υπαρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, υψηλόβαθμα στελέχη των τριών εταιριών και επιτελείς του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Σκοπός της σύσκεψης (που μάλλον απετέλεσε και την πρώτη φορά που έγινε σε τέτοια βάση) ήταν η προετοιμασία και επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάθεση προγραμμάτων στις κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες που αφενός θα καλύπτουν πιεστικές επιχειρησιακές απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων και αφετέρου θα αποδώσουν βιομηχανικό έργο σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των εταιριών και των Γενικών Επιτελείων σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ο συντονισμός μεταξύ των επιχειρησιακών αναγκών, του προγραμματισμού των προμηθειών και των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιριών. Μάλιστα όσον αφορά τα ΕΑς η νέα διοίκηση άρχισε τις διαδικασίες για την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου που θα είναι ολοκληρωμένο σε δύο μήνες.

Όπως είναι γνωστό και οι τρεις βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τον τελευταίο χρόνο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και με μεγάλες προσπάθειες κατόρθωσε να επιτύχει την εξόφληση οικονομικών υπόλοιπων από εκτελεσθείσες συμβάσεις και συμβάσεων και τη λήψη δανείων με κρατική εγγύηση. Δυστυχώς όμως και στις δύο περιπτώσεις τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Παράλληλα με την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για τους εξοπλισμούς η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ελλοχεύει ένας νέος κίνδυνος: το νέο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τις απευθείας αναθέσεις ακόμη και αν πρόκειται για κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες.

Η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την εξυγίανση και διασφάλιση της βιωσιμότητας των τριών κρατικά ελεγχόμενων αμυντικών βιομηχανιών, δηλαδή των ΕΑΣ, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποκρατικοποίηση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και συσσωρευμένα χρέη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της πρώτης τα χρέη της έχουν ξεπεράσει το 1,2 δις εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η ΕΑΒ θεωρείται διαφορετική περίπτωση καθώς έχει πολλές δυνατότητες ανάληψης βιομηχανικού έργου και εκτιμάται ότι η αναδιοργάνωσή της θα επιλύσει όλα τα δομικά προβλήματά της και θα την οδηγήσει στην κερδοφορία. Γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Όσον αφορά τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας είναι ο τρόπος αποκρατικοποίησης. Ας σημειωθεί εδώ ότι και οι δύο βιομηχανίες λόγω της φύσης τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την άμυνα της χώρας όμως στερούνται σχεδόν παντελώς ιδίας ανάπτυξης προϊόντων και εξαγωγικών αγορών. Επιπρόσθετα, η εγχώρια αγορά που μέχρι σήμερα μέσω συμπαραγωγών ή και αντισταθμιστικών ωφελημάτων το πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρείχε το συντριπτικό όγκο του βιομηχανικού έργου λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει το ίδιο.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί που αφορά την υλοποίηση ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και αυτό φυσικά θα δυσχεράνει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης των εταιρειών οι οποίες σε καθαρά οικονομική θεώρηση κάθε άλλο παρά ελκυστικές είναι.

Πηγή:http://www.defencepoint.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: