Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Eίπαν για την Ελληνική γλώσσα

"Μήπως είμαστε σωβινιστές;"(Τού Γιάννη Παυλάκη, φιλολόγου, προέδρου του ΟΔΕΓ Πειραιώς.Αναδημοσίευση από την εφημ. " Η Γλώσσα μας" του Ομίλου Πειραιώςγια την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.):

" Μερικοί καλοθελητές κατηγορούν κάθε επαινετή της Ελλάδοςως δήθεν σωβινιστή. [...]

Καλούμε λοιπόν εδώ, όχι Έλληνες,αλλά επιφανείς ξένους να τεκμηριώσουν με το λόγο τους τηναξία, την ακτινοβολία, την αθανασία της Ελληνικής γλώσσας.

Δειγματοληπτικά:

Κικέρων (ο ενδοξότερος ρήτωρ της αρχαίας Ρώμης):"Ει οι θεοί διαλέγονται, τη των Ελλήνων γλώττη χρώνται.

"Huan Azio (Βάσκος γερουσιαστής):"Διά την διεθνοποίησιν της Ελληνικής γλώσσης μεγάλην έχομενευθύνην, ως ουκ ούσαν άλλην γλώσσαν αυτής ανωτέραν.

"Errieta Valter (Γαλλίδα γλωσσολόγος):"Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν υπέκυψεσε καμμία κατοχή.

"Wandruska (καθ. γλωσσολογίας Πανεπ. Βιέννης):"Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι της Ελληνικής.

"Sagredo και Puhana (Βάσκοι ελληνιστές):"Η ελληνική γλώσσα και παιδεία αποτελουσι το θεμέλιον τούΔυτικού πολιτισμού. Πάντες δε Ευρωπαίοι οφειλέται της Ελλάδοςεσμέν.

"M. Ventris (Άγγλος επιστήμων που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμικήγραφή Β'):"Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ήτο και είναι η ανωτέρα όλων τωνπαλαιοτέρων και νεωτέρων γλωσσών.

"U. Wilamowitz (ο μέγιστος των φιλολόγων, Γερμανός):"Η Ελληνική φυλή, ανωτέρα κάθε άλλης, είναι και μητέρα κάθεπολιτισμού.

"Βολταίρος (μεγάλος Γάλλος διανοητής):"Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.

"Var. Goeger (Γερμανός σοφός):"Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ξεκινά από την Ελλάδα.

"Goethe (ο κορυφαίος Γερμανός ποιητής):"Η Ελλάδα είναι ο νους και η καρδιά της οικουμένης."Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ,

"Παγκόσμια Ιστορία":"Χωρίς τα θεμέλια που έθεσαν οι Έλληνες δεν θα υπήρχε ονεώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η ελληνική λογοτεχνία είναιη αρχαιότερη της Ευρώπης.

"Hellen Keler (η διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας):"Όπως το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, έτσι καιη Ελληνική γλώσσα.

"H.F. Kitto (Άγγλος κάθ. Πανεπιστημίου):"Όλοι οι κλάδοι της λογοτεχνίας και της επιστήμης αρχίζουνμε τους Έλληνες. Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο καθαρή και η πιοπλούσια στον κόσμο.

"Irina Kovaleva (Ρωσσίδα καθηγήτρια Πανεπ. Μοσχας):"Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τ' άστρα.

"Maurice Kruaze (Γάλλος Ακαδημαϊκός):"Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν πάντα στις πηγές της ελληνικήςκλασσικης αρχαιότητας για να δροσιστούν.

"Furtvengler (καθ. Πανεπ. Βιεννης):"Η Ρώμη στάθηκε μία αιώνια πόλη, αλλά η Αθήνα είναι κόσμοςολόκληρος.

"Marianne McDonald (η πρωτεργάτης του TLG)"Η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλήςπολιτιστικής καλλιέργειας.

"Karl Marx (ο θεμελιωτής του Μαρξισμού):"Οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού παραμένουν άφθαστα πρότυπα.

"Bernard Shaw (ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας):"Άν στην βιβλιοθήκη σας δεν έχετε έργα των αρχαίων Ελλήνωνσυγγραφέων, τότε μένετέ σ' ένα σπίτι χωρίς φώς.

"Will Durant (Αμερικανός ιστορικός):"Τό αλφάβητό μάς προηλθεν εξ Ελλάδος διά της Κύμης και τηςΡωσσίας."

Ύστερα λοιπόν από αυτά τα τεκμήρια, τί λέτε, είμαστε σωβινιστες;"

--- Ας προσθέσουμε όμως και μερικές ακόμα ρήσεις για την Ελληνικήγλώσσα

.Martin Heideger (μέγας φιλόσοφος): "Για τους Έλληνες η ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους, στηνοποία η παρουσία (φιλοσοφ. όρος) ως τοιαύτη φθάνει στην εκκάλυψη καιστην κάλυψη. Όποιος δεν μπορεί να δή την δωρεά ενός τέτοιου δώρουπρος τον άνθρωπο και όποιος δεν μπορεί ν' αντιληφθή τον προορισμόενός τέτοιου πεπρωμένου, καθόλου δεν θ' αντιληφθή τον λόγο περί τουπροορισμού του είναι, όπως ο φυσικός τυφλός δεν μπορεί ν' αντιληφθήτί είναι το φώς και το χρώμα." ("Εισαγωγή στη Μεταφυσική".) Τό βιβλίο του, "Είναι και χρόνος", ξεκινά με το χωρίο τουΠλατωνος: "Δήλον γαρ ως υμείς μέν ταύτα πάλαι γιγνώσκετε, ημείς δεπρο του μεν ωόμεθα, νυν ηπορήκαμεν."

Αλλού: "Τά αρχαία Ελληνικά δεν είναι μία γλώσσα, αλλά "Η Γλώσσα".

"Werner Heisenberg (μέγας Γερμανός φυσικομαθηματικός-φιλόσοφος): "Η θητεία μου στην Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερηπνευματική μου άσκησις. Στήν γλώσσα αυτήν υπάρχει η πληρεστερηαντιστοιχία μεταξύ της λέξεως και του εννοιολογικού τηςπεριεχόμενου.

"Marriane McDonald (η πρωτεργάτης του TLG): "Η Γλώσσα της Ελευθερίας, ο Ένδοξος θησαυρός της Ελλάδος, η Δόξατης Ελλάδος, ανήκει σε όλους μας και έχει διαμορφώσει την επιστημονικήκαι λογοτεχνική κληρονομιά του Δυτικού Κόσμου. [...] Η ιστορία τηςΕλληνικής γλώσσας αποτέλει την ιστορία της φιλοσοφικής και πολιτιστικήςεξέλιξης του ανθρώπου της Δύσης. Από όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα, ηΕλληνική γλώσσα είναι το καταπληκτικότερο. Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας,της ζωής και των σχέσεων στις οποίες οι Έλληνες εξέφρασαν τη σκέψη τουςκαι τα αισθήματά τους, είναι ουσιαστικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία γιαέναν υψηλό πολιτισμό. Δέν υπάρχει πιο όμορφη γλώσσα από την Ελληνική.Έχει διατηρήσει την ομορφιά της μέσα στους αιώνες, όχι μόνο με τη μορφήκαι τους ήχους της, αλλά και με τις ηθικές ιδέες που εκφράζει. [...]Οι Έλληνες μάς έδωσαν το χρυσό μέτρο και τη χρυσή τους γλώσσα. [...] ΗΕλληνική γλώσσα πρέπει να διαιωνιστεί ως πολύτιμος και ωραίος θησαυρός.[...] Πρέπει να ξεκινήσουμε μία νέα σταυροφορία για την υπεράσπιση τηςΕλληνικής γλώσσας και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του παρελθόντος.Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα γερό κτίσμα όσο ο Παρθενώνας. [...] Αςεργαστούμε όλοι μαζί για να λαμπρύνουμε το θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσαςκαι να τον κάνουμε κτήμα προσιτό σε όλον τον κόσμο.

"G. Murray (καθ. της Ελληνικής στο Πανεπ. Οξφόρδης): "Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείςότι μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική,ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ήΓερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα επειδή εκφράζει τις σκέψειςτων τελειότερων ανθρώπων.

"T.L. Heath (Βρετανός μαθηματικός): "Η Ελληνική γλώσσα προσφερόταν κατά εξαιρετικό τρόπο ως όχηματης επιστημονικής σκέψεως. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσαςτου Ευκλείδη είναι η θαυμαστή ακρίβεια. Η γλώσσα των Ελλήνων είναιεπίσης θαυμασίως περιεκτική. Στόν Αρχιμήδη, στον Ήρωνα, στον Πτολεμαίοκαι στον Πάππο θα βρούμε πραγματικά πρότυπα περιεκτικών δηλώσεων."("Mathematics and Astronomy".)

Huan Puhana Arza (Βάσκος ελληνιστής): "Η της Ελληνικής γλώσσης σαφήνεια, η τελειότης, η ελασιμότηςκαι πλούτος τοσούτοι εισίν ή πάσας άλλας γλώσσας υπερίσχυκε καιικανή του δημιουργείν και αναπτύσσειν τοσούτον πολιτισμόν ή πάσαιάλλαι ήττονές εισιν, αλλ' αφειλέται αυτής." (Τα Ελληνικά είναι τουιδίου.)

M. Ventris: "Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είχε ανωτερότητα και εξακολουθεί να έχειαπέναντι σε όλες τις νεώτερες γλώσσες και, γιατί όχι, απέναντι σεόλες τις λατινικές, γερμανικές ή σλαβικές. Αυτό το εργαλείο είναιτο τελειότερο πνευματικό εργαλείο που σφυρηλάτησε ποτέ η ανθρώπινηνόησις." ("Documents in Mycenean Greek".)

Jean Bouffartigue kai Anne-Marie Delrieu (Γάλλοι λεξικογράφοι): "Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας η Ελλάδα, βρίσκεται ζωντανή μέσαστις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα τη γλώσσα μας. Οι βάσεις και ο εξοπλισμός του επιστημονικού λεξιλογίου ήρθαν απότην Ελλάδα, ακόμα και στην αρχαιότητα. Τά δάνεια όμως εξακολούθησαν,και όχι μόνο από συνήθεια. Συνέχισαν, διότι η Ελληνική γλώσσαπροσφέρεται με αξιθαύμαστο τρόπο, πολύ περισσότερο από ό,τι ηΛατινική, για την δημιουργία των λέξεων ανάλογα με τις ανάγκες. Η Ελληνική γλώσσα δεν παρείχε πια αρκετές λέξεις για τοναυξανόμενο αριθμό νέων εννοιών. Παρουσιάστηκε τότε η ιδέα ναχρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι που εφάρμοζαν οι Έλληνες για να αυξάνουντο λεξιλόγιό τους. Η δομή της γλώσσας τους τούς επέτρεπε να συνθέτουνλέξεις μ' έναν τρόπο απλό και αποτελεσματικό. Τούς μιμήθηκαν...κατασκεύασαν μία νέα λέξη, την οποία μετέτρεψαν στη γλώσσα τους(γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά). Η μίμηση τις πιο πολλές φορέςείναι πετυχημένη, διότι οι κατασκευαστές Ελληνικών λέξεων είναιεξαίρετοι ελληνιστές."("Tresors des Racines Greques", 1981.)

H.F. Kitto (Βρετανος κάθ. Πανεπιστημίου Bristol): "Είναι στην φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι ακριβής, καθαρήκαι σαφής. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως, που χαρακτηρίζειμερικές φορές τα Αγγλικά, καθώς και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένεςστην Ελληνική γλώσσα. Μαζί με αυτή τη σαφήνεια και τη δημιουργικότητακαι τη σοβαρότητα, βρίσκουμε επίσης ευαισθησία και άψογη κομψότητα.

"Albert Zursen: "Δέν μπορεί κανείς ν' αναφερθή στα ελληνικά γράμματα, χωρίςνα αναφέρη ότι και η ίδια η γλώσσα, μία από τις ωραιότερες απ'όσες μίλησαν πoτέ οι άνθρωποι, εξακολουθεί να ζή και σήμεραστην επιστημονική ορολογία της εποχής μας, παρέχοντάς μας μίαναστείρευτη πηγή νέων όρων." ("L' Histoire: Les hommes, lescivilisations depuis les origines".")

W. Thompson (καθ. Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπ. St. Andrews): "Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι τα Ελληνικά δεν χρειάζονται.Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους τα Ελληνικά δενθα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και θα εξακολουθήσουννα υπάρχουν πολλοί άλλοι, που στην Ελληνική σοφία και στην γλυκείαΕλληνική γλώσσα ανακαλύπτουν κάτι που το έχουν ανάγκη και πουχωρίς αυτό θα ένιωθαν στ' αλήθεια φτωχοί: κάτι που είναι σαν ραβδίστο χέρι, φως στο μονοπάτι, φάρος-οδηγός... Και όταν κάποιος τουςρωτήσει για ποιό λόγο ασχολούνται με την Ελληνική γλώσσα, τοπιθανότερο είναι ότι θα μείνουν άφωνοι μπροστά στην τερατώδη ύβριτης ερωτήσεως και ο λόγος της αφοσιώσεώς τους θα μείνη για πάντακρυμμένος από τον ερωτώντα." (Στο "The Legacy of Greece".)

Gibbon (μεγάλος Βρετανός ιστορικός): "Οι Βυζαντινοί εξακολουθούσαν να κατέχουν το χρυσό κλειδί πουμπορούσε να ξεκλειδώνη τους θησαυρούς της αρχαιοτητος: την μουσικήκαι πλούσια Ελληνική γλώσσα που δίνει ψυχή στα αντικείμενα τωναισθήσεων και σώμα στις αφηρημένες έννοιες της φιλοσοφίας."Shelley: "Η γλώσσα των Ελλήνων, σε ποικιλία, απλότητα, ευλυγισία καιπιστότητα ξεπερνά κάθε άλλη." ("On the manners of the ancients".)

Goethe: "Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τιςγλώσσες. Η Ελληνική ξεχώρισε, άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα."---Φρειδερίκος Νίτσε ("Η Γένεση της Τραγωδίας", κεφ. XV, 1872) "Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκόςπολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότιοτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικάπρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του μετο ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνόαντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη μεμίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού καιαλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό (για κάθεεποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.

Μα ποιοί, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξετόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολαέως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα σταέθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος; Κανένας απο τους επανεμφανιζόμενουςεχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θαμπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήριατου φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή ναδιαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.


Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στουςΈλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιητην αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοικάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδον πάντα τόσο τα άρματα όσο και ταάλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέσημε τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμαστην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: