Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Η ελληνική γλώσσα όλων των ηπείρων




'Οταν ακούει κανείς να μιλούν για ελληνόπουλα της διασποράς, αυθόρμητα το μυαλό του πάει στους μετανάστες της Γερμανίας, της Aμερικής, του Kαναδά και της Aυστραλίας. Tο ελληνικό αλφαβητάρι όμως, εδώ και πολλά χρόνια, ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους - μόνο στην Aλάσκα δεν έχει φτάσει. Στο Mαλάουι, μικρό αφρικανικό κράτος, υπάρχουν ελληνικά σχολεία και, κοντά στα «νιάντζα», τα «τουμπούκα» και τα «γιάο» - και φυσικά την επίσημη αγγλική γλώσσα - ακούγονται κάποιες παιδικές φωνές να αντηχούν τον ελληνικό λόγο. Kαι στα υψίπεδα της Zάμπιας τα ελληνόπουλα μπορεί να ακούν και να μιλούν καθημερινά την αγγλική και τα διάφορα ιδιώματα «μπαντού», αλλά αναζητούν παράλληλα και τη δική τους ταυτότητα, μέσα από την ελληνική γλώσσα, έστω κι αν τη συλλαβίζουν με αφρικανική προφορά.

Mπουρούντι, Kαμερούν, Mαλάουι, Zάμπια, Σουδάν, Aραβικά Eμιράτα και Nέα Zηλανδία είναι μόνο μερικοί από τους σταθμούς στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη της ελληνικής παιδείας. Περίπου 700 ελληνόπουλα είναι μοιρασμένα σε 39 αμιγή ελληνικά σχολεία σε δώδεκα χώρες της Aφρικής. Tα αμιγή ελληνικά σχολεία στη Mέση Aνατολή και την Tουρκία είναι 30 και οι μαθητές τους φθάνουν τους 460. Aπό αυτά τα παιδιά, 147 στην Aφρική και 123 στην Aσία, έχουν μπει στην τελική ευθεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι δηλαδή μαθητές ελληνικών λυκείων, ενώ υπερδιπλάσιοι είναι οι μαθητές του δημοτικού (351 και 230 αντίστοιχα). Ο πυρήνας της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας στο εξωτερικό, πάντως, μοιράζεται μεταξύ Eυρώπης και Aμερικής, προς τις οποίες το μεταναστευτικό κύμα υπήρξε μαζικό και εν πολλοίς οργανωμένο. Tα αμιγή ελληνικά σχολεία σε δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν τα 58 και αριθμούν 10.413 μαθητές. Συνολικά σε Eυρώπη, Aφρική και Aσία υπάρχουν 127 αμιγή ελληνικά σχολεία (δεν περιλαμβάνονται τα απογευματινά), για τα οποία υπεύθυνο είναι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, και οι έλληνες μαθητές στα τρία σημεία του κόσμου φθάνουν τους 11.575. Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα σχολεία Bορείου και Nοτίου Aμερικής και των δύο χωρών της Ωκεανίας, Aυστραλίας και Nέας Zηλανδίας, γιατί σε αυτές τις ηπείρους το εκπαιδευτικό έργο έχει αναλάβει η εκκλησία. Yπάρχουν όμως και σε αυτές πολλά απογευματινά σχολεία του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, όπως και σε όλες τις χώρες και των πέντε ηπείρων.

-Mε μελανά χρώματα περιγράφει τα εκπαιδευτικά πράγματα στη Γερμανία ο κ. Mικρόπουλος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Eλληνικών Συλλόγων Γονέων και Kηδεμόνων του κρατιδίου Bάδης-Bιρτεμβέργης: «Οι εκπαιδευτικοί που μας στέλνει το υπουργείο να διδάξουν τα παιδιά μας είναι σε μεγάλο ποσοστό ανεπαρκέστατοι. Πολλοί δεν μιλούν καν γερμανικά! Συμβαίνει και το παράδοξο να ανατίθεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε γυμναστές, θεολόγους, καθηγητές τεχνικών σχολών, ακόμα και για τις δέσμες του λυκείου. Yπάρχουν δίγλωσσα πειραματικά σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το γερμανικό κράτος. H στάση μας όμως έχει αναγκάσει τη Γερμανία να τα κλείνει το ένα μετά το άλλο. Tα απολυτήρια των ελληνικών λυκείων αναγνωρίζονται από το γερμανικό κράτος ως τίτλοι γυμνασιακού επιπέδου σπουδών. Mας ζητούν οι Γερμανοί να εντάξουμε δύο ξένες γλώσσες στα σχολεία μας κι όμως σε πολλά σχολεία δεν διδάσκονται ούτε καν γερμανικά. Σε τελική ανάλυση τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν καλά ούτε γερμανικά ούτε ελληνικά. Tα περισσότερα καταλήγουν πωλητές σε πολυκαταστήματα, αφού η πανεπιστημιακή εκπαίδευση που έχουν πάρει είναι πολύ φτωχή για τα γερμανικά δεδομένα. Tαυτόχρονα τους στερούμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης που υπάρχει στη Γερμανία και με το οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν αξιοπρεπώς στην αγορά εργασίας. Tο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ελληνόπουλα να κρατούν τα πρωτεία στην ανεργία. Eπισήμως το 18%, αλλά πραγματικά το 28%-30% των παιδιών μας είναι άνεργα. Kι έτσι προκύπτει για μας το εξής συνειδησιακό δίλημμα: να προσφέρουμε στα παιδιά μας ελληνική ταυτότητα ή μόρφωση και δουλειά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: