Η αξιοζήλευτη στάση τους, για τον έλληνα σύμμαχο της προπαγάνδας των Σκοπίων Δημήτρη Δημητρόπουλο, αποτελεί ένα μάθημα ελληνικής λεβεντιάς και περηφάνιας. “Να μάθει τώρα την ιστορία της Μακεδονίας. Κι αν δεν μπορεί μόνος να έρθει εδώ να του την μάθουμε εμείς…” θα πουν στη “Μ” τα κορίτσια της ομάδας των Γιαννιτσών, που δεν φέρει τυχαία το όνομα του Μακεδόνα στρατηλάτη “Μεγάλου Αλεξάνδρου”.
Στον αγώνα για το Τσάλεντζ Κάπ, αν και είχαν την πρόκριση στο χέρι, εγκατέλειψαν το παιχνίδι γνωρίζοντας ότι θα τιμωρηθούν με διετή αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το τίμημα όμως, όσο βαρύ κι αν ήταν, δεν θα μπορούσε να κάμψει το φρόνημα τους, σε αντίθεση με τον Δημητρόπουλο που “φόρεσε τη σημαία των Σκοπίων για να κερδίσει μια καρέκλα”
Η αρχηγός της ομάδας Βάσω Πετρίδου θα πει: “ Ο κ. Δημητρόπουλος με την κίνηση του δείχνει ποιος είναι. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν δίνουμε σε κανένα το δικαίωμα να παραχαράξει την ιστορία μας και να καπηλευτεί τα σύμβολα της Μακεδονίας”. Τα λόγια της εκφράζουν και τις συμπαίκτριες της.
Αντίθετα ο προπονητής του συλλόγου Γιώργος Γιουλβανίδης προτιμάει να περιφρονήσει την ενέργεια του έλληνα παράγοντα: “Δεν θα κρίνω εγώ τον Δημητρόπουλο αλλά η κοινή γνώμη. Και το έχει κάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Από την πλευρά μας καμία στιγμή δεν σκεφθήκαμε να αγωνιστούμε έχοντας απέναντι μας τα ψευδεπίγραφα σύμβολα της Μακεδονίας. Με οποιαδήποτε κόστος…Προτιμήσαμε να τιμωρηθούμε με δύο χρόνια αποκλεισμό”
Για τον πρόεδρο του “Μεγάλου Αλεξάνδρου” τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: “Είναι προφανές ότι ο Δημητρόπουλος λίγες σχέσεις έχει με την Μακεδονία και από εκεί προέρχεται το ατόπημα του. Εμείς ζούμε σ΄ αυτά τα άγια χώματα 53 χρόνια και γνωρίζουμε την ιστορία. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συνεργαστούμε με σύλλογο η ομοσπονδία των Σκοπίων που καπηλεύεται τα σύμβολα μας, την ιστορία μας και έχει βλέψεις μέχρι και την εδαφική μας ακεραιότητα”
_____________________________________________________
Εφημ. Ελευθεροτυπία, 12/11/09
Τις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής πολιτικής περιγράφει ο Δ. Δρούτσας
Όπως τονίζει στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Δρούτσας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μεγάλο στόχο να είναι η Ελλάδα και πάλι παρούσα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, με το κέντρο βάρους να βρίσκεται σαφώς στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει ένα είδος κινητήριας δύναμης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014.
Η ημερομηνία αυτή, 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι, όπως σημείωσε, συμβολική, καθώς στο 1914 βρίσκονται οι ρίζες όλων των προβλημάτων και διενέξεων που υπάρχουν στη Νοτιανατολική Ευρώπη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης που γνωρίζουμε, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και για αυτό το τμήμα της Ευρώπης και να φροντίσει για ειρήνη και σταθερότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά Αθήνας και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως είναι ειλικρινής επιθυμία της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και φυσικά και της ΠΓΔΜ, και για το στόχο αυτό η ίδια θα εργαστεί πάρα πολύ σκληρά.
Συγχρόνως όμως ο κ. Δρούτσας τονίζει με κάθε σαφήνεια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, προτού διευκρινιστεί το ζήτημα της ονομασίας αυτής της χώρας, όπου η Ελλάδα υποστηρίζει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει απέναντι σε όλους.
Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, δεν αποτελεί μυστικό ότι η τελευταία πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, την οποία θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα, προβλέπει το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας».
Στην ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντά πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ανοικτή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, υποστηρίζοντας και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι μέσω αυτού του δρόμου μπορούν να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα στην Τουρκία για μια μετάβαση σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κράτος. Ένα κράτος, όπως σημειώνει ο κ. Δρούτσας, στο οποίο θα είναι παγιωμένοι οι δημοκρατικοί θεσμοί, στο οποίο θα γίνονται σεβαστά ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, στο οποίο ο ρόλος των στρατιωτικών θα είναι διαφορετικός απ’ ότι μέχρι τώρα, ένα κράτος το οποίο θα φροντίζει για σχέσεις καλής γειτονίας, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και που θα είναι έτοιμο για μια λύση του Κυπριακού, και αυτά είναι θέματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Και κατ’ αρχήν θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή, στο ποια κοινά συμφέροντα υπάρχουν ώστε να οικοδομηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη.
____________________________________________________
Εφημ. το Βήμα, 12/11/09
Διαιτησία για το όνομα προτείνουν τα Σκόπια
Το μοντέλο επίλυσης των διαφορών Κροατίας- Σλοβενίας, το οποίο προβλέπει διεθνή διαιτησία για την επίλυση διμερών διαφορών, φαίνεται ότι προκρίνουν οι Σκοπιανοί για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη συζήτηση της Εκθεσης Προόδου της πΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος για ενίσχυση των διμερών επαφών ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως, σημείωσε ότι αν η Αθήνα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- πΓΔΜ τον Δεκέμβριο, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί λύση.
«Θα θέλαμε να βρούμε έναν εποικοδομητικό μηχανισμό για διάλογο με την Ελλάδα. Δεν θα λέγαμε όχι σε διμερείς επαφές, οι οποίες θα εστιαστούν σε συγκεκριμένα ζητήματα και θα φέρουν εγγύτερα τις δύο χώρες» τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του μοντέλου ΚροατίαςΣλοβενίας. Σύμφωνα με αυτό, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παραπέμψουν σε διεθνή διαιτησία τις διαφορές τους επί χερσαίων συνόρων και θαλασσίων ορίων. Συμφώνησαν μάλιστα ότι η σχετική απόφαση θα είναι δεσμευτική. Με τον τρόπο αυτόν, η Λιουμπλιάνα ήρε τις αντιρρήσεις της για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κροατίας.
Ωστόσο κύκλοι που ασχολούνται με το ζήτημα της ονομασίας σημείωναν ότι «το ζήτημα της χάραξης συνόρων δεν είναι ίδιας φύσεως με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, το οποίο λόγω των συμβολισμών που φέρει δεν είναι απλά τεχνικό ώστε να επιλυθεί μέσω διαιτησίας».
Την ίδια ώρα, ο έλληνας διαπραγματευτής για το όνομα πρέσβης κ. Αδ. Βασιλάκης θα έχει σήμερα άτυπη συνάντηση με τον αμερικανό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Η άτυπη συνάντηση γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας της Αθήνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ. Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές και των δύο χωρών.
_____________________________________________________
Εφημ. Καθημερινή, 12/11/09
Διμερή διάλογο προτείνει η ΠΓΔΜ
Απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και παραπομπή του ζητήματος της ονομασίας σε διεθνή διαιτησία πρότεινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Την ώρα που ο διαπραγματευτής της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα συναντάται ατύπως με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, από τις Βρυξέλλες ο κ. Μιλοσόσκι εξέφραζε την επιθυμία της χώρας του να βρεθεί «εποικοδομητικός μηχανισμός για διάλογο με την Ελλάδα». Ως τέτοιο υπέδειξε τις απευθείας διαπραγματεύσεις, παραθέτοντας ως επιτυχημένο το παράδειγμα Σλοβενίας - Κροατίας. Οι δύο χώρες, έπειτα από 18 χρόνια διαμάχης για τη συνοριογραμμή και με τη Σλοβενία να μπλοκάρει την ένταξη της Κροατίας στην Ε. Ε., κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας για ορισμό διεθνούς επιτροπής διαιτησίας, η απόφαση της οποίας θα είναι δεσμευτική και για τις δύο πλευρές. Η Σλοβενία, μετά την παραπομπή της διαφοράς σε διεθνή διαιτησία, συμφώνησε να άρει τα εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα μιλούν για ελιγμό των Σκοπίων, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις της Αθήνας και να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε., τον επόμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έθεσε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση εκβιαστικού διλήμματος. Οπως είπε, με τη στάση της τον Δεκέμβριο η Αθήνα θα δείξει εάν επιθυμεί συμβιβασμό, καθώς εάν μπλοκάρει την πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε. Ε., θα δείξει ότι επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο.
_____________________________________________________
Εφημ. Καθημερινή, 09/11/09
ΠΓΔΜ: «Αδύνατο» να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής
Οι δύο φιλοκυβερνητικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, «Σίτελ» και «Κάναλ 5», επικαλούμενοι διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, μετέδωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (10 και 11 Δεκεμβρίου) και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό, η ΠΓΔΜ να βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Ένας μήνας είναι πολύ μικρή περίοδος για να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία διαρκεί 18 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια προσέγγιση στις θέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Μακεδονία να βρεθεί αντιμέτωπη το Δεκέμβριο με νέα εμπόδια από την Ελλάδα», μετέδωσαν οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Σύμφωνα με το «Σίτελ» θεωρείται πολύ δύσκολο να δρομολογηθεί κάποια λύση από τη νέα πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έχει καλέσει τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σε νέα συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.
«Αν η Ελλάδα ορθώσει και πάλι εμπόδια το Δεκέμβριο, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η μακεδονική πλευρά θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων για την εκκρεμότητα της ονομασίας, καθώς και να προσφύγει εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της Ελλάδας», μετέδωσαν ακόμη οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Σίτελ» και «Κάναλ 5» .
Οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί συμπλήρωσαν ότι, σε περίπτωση αρνητικών για τη χώρα εξελίξεων, αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική, τον προσεχή Δεκέμβριο, λόγω ελληνικών αντιρρήσεων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε νέες μετονομασίες εγκαταστάσεων και υποδομών, με ονόματα από την αρχαιότητα, καθώς και σε τοποθετήσεις νέων αγαλμάτων.
Οι πληροφορίες αυτές των δύο φιλοκυβερνητικών σταθμών, προβάλλονται και από το σημερινό Τύπο των Σκοπίων.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε χθες από την πόλη Στρούμιτσα ότι η κρατική ηγεσία της ΠΓΔΜ ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο ενιαία θέση και στρατηγική στο θέμα της ονομασίας, όσο έχει σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου