Προσφυγή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των κυβερνητικών μέτρων που επέβαλαν περικοπές στα επιδόματα, μισθούς και συντάξεις κατέθεσαν χθες 10 επιστημονικοί, επαγγελματικοί κ.λπ. φορείς, καθώς και 22 μεμονωμένοι πολίτες, που ζητούν την ακύρωση των μέτρων και των νόμων που τα στηρίζουν, γιατί παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, το κοινοτικό αλλά και το διεθνές δίκαιο.
Η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς έχει υποβληθεί αίτηση προτίμησης και λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητάς της, αναμένεται σύντομα η σχετική δίκη, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν οι προσφυγές που έγιναν από δικαστές (εν ενεργεία και συνταξιούχους) στο «Μισθοδικείο» και το επόμενο διάστημα θα ασκηθεί «μπαράζ» προσφυγών και αγωγών στο Ελεγκτικό Συνέδριο (από μεμονωμένους συνταξιούχους) και σε άλλα δικαστήρια. Μνημόνιο
Οι εκπρόσωποι των φορέων (Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχων, ΤΕΕ, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.) που υπέβαλαν τη χθεσινή 100σέλιδη προσφυγή-μπούσουλα που θίγει όλα τα νομικά προβλήματα, σε συνέντευξη Τύπου άσκησαν σκληρή κριτική στο Μνημόνιο, στα κυβερνητικά μέτρα, στην τρόικα, καταγγέλλοντας εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκποίηση των πάντων, ενώ πέρα από τις δικαστικές διαμάχες προανήγγειλαν, αγώνες στον δρόμο που θα φουντώσουν από τον Σεπτέμβριο και η φωτιά θα φθάσει σε όλη την Ευρώπη...
Με την προσφυγή που συντάχθηκε από ομάδα νομικών υπό τον συνταγματολόγο Γ. Κασιμάτη (πρώην νομικό σύμβουλο του Α. Παπανδρέου) προσβάλλονται εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που διευκρίνισαν πώς θα γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, στον 13ο και 14ο μισθούς και συντάξεις, σε διάφορα επιδόματα (πέραν της αδείας), το «πάγωμα» των αποδοχών κ.λπ.
Μαζί τους προσβάλλονται ως άκυρες και οι μισθολογικές βεβαιώσεις 22 ατόμων (πανεπιστημιακών, δικηγόρων, ιατρών, καθηγητών, δημοσίων υπαλλήλων, μηχανικών, δημοσιογράφων) που δέχθηκαν τις πρώτες μειώσεις αποδοχών. Μέσω δε των πράξεων αυτών επιχειρείται να προσβληθούν και να κριθούν αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο οι νόμοι 3833, 3845 και 3847/10, που σε εκτέλεση του Μνημονίου επέβαλαν τα επαχθή για μισθωτούς και συνταξιούχους μέτρα.
Κατά τη βασική νομική επιχειρηματολογία:
Ο ν. 3845/10 δεν ψηφίστηκε από αυξημένη πλειοψηφία του 3/5 των βουλευτών, παρόλο που πρόκειται ουσιαστικά για διεθνή συνθήκη (αντιγραφή του Μνημονίου), με συνέπεια να παραβιάζεται η συνταγματική επιταγή για 180 βουλευτικές ψήφους.
Με νομοθετική τροποποίηση εκχωρήθηκαν μη νόμιμα στον υπουργό Οικονομικών αρμοδιότητες της Βουλής, ώστε να μπορεί μόνος του να υπογράφει μνημόνια, δανειακές συμβάσεις ή ό,τι άλλο χρειαστεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, κάτι που παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή για ψήφιση νόμου όταν υπάρχουν μέτρα που επιβαρύνουν τους Ελληνες.
Η περικοπή αμοιβών και συντάξεων σε σημαντικό βαθμό και χωρίς χρονικό περιορισμό, παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και στη νομολογία του Ευρωδικαστηρίου, με προβληματική εξήγηση του δημοσίου συμφέροντος.
Το «πάγωμα» των αποδοχών καταργεί ανεπίτρεπτα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παραβιάζοντας τη συνταγματική κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, αλλά και διεθνείς συμβάσεις και μάλιστα τη στιγμή που η νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη συλλογική δράση σε εργασιακά θέματα.
Τεχνάσματα
Η προσφυγή καταλογίζει νομικά τεχνάσματα στην κυβέρνηση, αφού εξέδωσε απλές εγκυκλίους, γιατί σύμφωνα με τη νομολογία, δεν μπορούν να προσβληθούν στο ΣτΕ, σε μία προσπάθεια να μείνουν αλώβητοι οι νόμοι.
Στην προσφυγή γίνεται λόγος για «μανδύα εγκυκλίων», που στην πραγματικότητα είναι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να κριθούν αντισυνταγματικές, αλλιώς παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα για αποτελεσματική δικαστική προστασία. Στο νομικό οπλοστάσιο μπαίνει ακόμα η παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης των πολιτών, ενώ υπήρχαν ηπιότερα μέτρα.
Καταργούνται δικαιώματα
Πυρά κατά του Μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και των οικονομικών μέτρων, εκτόξευσαν ο πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός, οι πανεπιστημιακοί Γ. Κασιμάτης, Ν. Μαριάς κ.λπ. καθώς και εκπρόσωποι φορέων που συνυπέγραψαν την προσφυγή, όπως ο γ. γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων Π. Βαβουγιός, η αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ Ε. Μαγιάκη κ.ά.
Στη συνέντευξη Τύπου καταγγέλθηκε ότι καταλύεται το κράτος δικαίου, καθώς εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και η κρατική ασυλία, σε περίπτωση που οι πιστωτές μας κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος μας, με συνέπεια να κινδυνεύουν να εκποιηθούν τα πάντα, αν δεν εξοφλήσουμε το χρέος. Υπογραμμίστηκε ότι στο όνομα του ΔΝΤ καταργούνται δικαιώματα που έχει ακόμα και ένας καταχρεωμένος απέναντι στη δανείστρια τράπεζα.
Στο ΣΤΕ προσβάλλονται:
- Το «πάγωμα» μισθών - συντάξεων.
- Η περικοπή 13ου και 14ου μισθού.
- Η μείωση ή κατάργηση διαφόρων επιδομάτων.
- Η περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης.
- Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Οι νόμοι 3833, 3845, 3847/10 που εφάρμοσαν το Μνημόνιο.
- Τρεις υπουργικές αποφάσεις - εγκύκλιοι με οδηγίες για τις περικοπές.
- Μισθοδοτικές καταστάσεις (φύλλα αποδοχών Ιουλίου) για τις μειώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου