Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Εκτός Ελλάδος το 30% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της


  Η υποχρέωση της Ελλάδας, όπως και των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., να διατηρούν μέρος των πετρελαϊκών «αποθεμάτων ασφαλείας» εκτός εδάφους τους, αποτέλεσε το σημείο αιχμής κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την σχετική κοινοτική Οδηγία.
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου - με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει πως ορισμένα άρθρα του είναι δυσμενέστερα ακόμα και από την ίδια την Οδηγία.
  Η συμπολίτευση από πλευράς της, επεσήμανε πως οι επίμαχες αυτές διατάξεις δεν πρόκειται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τον καταναλωτή, ούτε για την εθνική ασφάλεια, ενώ υπενθύμισε παράλληλα, πως η ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών, αποτελεί υποχρέωση των κρατών - μελών.

  Σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία 119/2009 που ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο (έπρεπε να είχε ήδη ενσωματωθεί στις 25 Δεκεμβρίου του 2012), τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο - ποσότητα που δια νόμου ορίζεται ως αντίστοιχη με τις εισαγωγές 90 ημερών - θα πρέπει να διατίθεται σε έναν ειδικό, μη κερδοσκοπικό φορέα, υπό την επωνυμία Κεντρικός Φορέας Διαχείρισης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ), ο οποίος θα διατηρεί πετρελαϊκά αποθέματα για λογαριασμό των διαφόρων «οικονομικών φορέων» ή ΚΦΔΑ του εξωτερικού, κατόπιν σχετικής οικονομικής διαπραγμάτευσης.

  Η ίδρυση ενός τέτοιου φορέα στην Ελλάδα, αναβάλλεται λόγω των οικονομικών της υποχρεώσεων, αλλά η δέσμευση υφίσταται.
  Όπως ωστόσο ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, η κάθε χώρα υποχρεούται να διατηρήσει το 30% των αποθεμάτων αυτών (ποσότητα 27 ημερών) στο εξωτερικό, υπό την εποπτεία των αντίστοιχων ΚΦΔΑ ή άλλων οικονομικών φορέων της αλλοδαπής.

   «Σε περίπτωση κρίσης, η χώρα θα μπορεί να καλύψει αποθέματα 63 ημερών. Και 63ημέρες, είναι υπεραρκετές για να φτάσουν τα λοιπά αποθέματα από το εξωτερικό» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, ενώ και ο υφυπουργός Ασημ. Παπαγεωργίου, τόνισε πως η Οδηγία προβλέπει, παράλληλα, την εξασφάλιση «εύκολης πρόσβασης» της χώρας στα εν λόγω αποθέματα.

  «Η εύκολη πρόσβαση δεν εξασφαλίζεται» αντέταξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου. «Η Ελλάδα δεν έχει φυσική προσβασιμότητα σε άλλες χώρες, παρά μόνον στη Βουλγαρία» υποστήριξε. Ακόμα κι εκεί, ωστόσο, «πιστεύει κανείς στα σοβαρά, πως θα πάει ο κρατικός λειτουργός στη Βουλγαρία, για να δει αν ο κάθε επιχειρηματίας τηρεί τα αποθέματα που ισχυρίζεται ότι έχει;».

  «Η τήρηση αποθεμάτων σε χώρες της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωτική από την Οδηγία - άρα η αποθήκευση αυτή, δεν είναι εντολή της Τρόικας αλλά κυβερνητική πολιτική» εκτίμησε η κα Ουζουνίδου. «Το νομοσχέδιο συντάχθηκε για να επιτραπεί στους εμπόρους εισαγωγής να χρεώνουν ανύπαρκτα αποθήκευτρα. Τα αποθέματα σε τρίτες χώρες δεν θα τηρούνται - ενώ τα αποθήκευτρα θα τιμολογούνται» προέβλεψε η βουλευτής.

  «Πώς πιστεύετε πως μπορείτε να εξασφαλίσετε την πρόσβαση στα αποθέματα σε περίπτωση που η χώρα εμπλακεί σε πολεμικές περιπέτειες; Θα περιμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να έρθουν τα αποθέματα από τη Δανία και τη Ρουμανία - την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι αγωγοί;» παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ραχήλ Μακρή (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

  «Τα αποθέματα μετατρέπονται ξεκάθαρα σε αντικείμενο κερδοσκοπίας συγκεκριμένων πετρελαϊκών μονοπωλίων. Παύουν να είναι πλέον κρατικά - ενώ και η εξάρτηση της χώρας βαθαίνει: Η χώρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δένεται χειροπόδαρα» παρατήρησε ο Ν. Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

  «Ποιος θα εποπτεύει τις αποθήκες με τα αποθέματα, ποιος θα προστατεύει τον καταναλωτή και ποιος θα επιβαρύνεται με το κόστος μεταφοράς;» ρώτησε ο Νίκος Κούζηλος (Χρυσή Αυγή), επισημαίνοντας με τη σειρά του, κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας σε περίπτωση σύρραξης.

  «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δικό τους, ανεξάρτητο καθεστώς - και προβλέπεται ότι σε περίπτωση που θα συμβεί κάτι από ένοπλη σύρραξη, δεσμεύονται τα πάντα απ' τις Ένοπλες Δυνάμεις» απάντησε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου. Εξάλλου, «σύμφωνα με την Οδηγία, όταν ένα κράτος-μέλος έχει αποθέματα άλλης χώρας, είναι υποχρεωμένο να τα κρατά κατά προτεραιότητα και να εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σ' αυτά».

  «Τα αποθέματα εξωτερικού, θα βεβαιώνονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας που βρίσκονται, ενώ το κόστος μεταφοράς επιβαρύνει τον υπόχρεο και όχι το ελληνικό κράτος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ενέργειας.

  «Το άνοιγμα της αγοράς τήρησης αποθεμάτων, ίσως οδηγήσει σε μικρότερη τιμή, καθώς οι εταιρείες εμπορίας θα μπορούν να διαπραγματεύονται με περισσότερους κατόχους» εκτίμησε η Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), η οποία ωστόσο συμφώνησε για το βάσιμο και των προβληματισμών που ακούστηκαν, για την εξασφάλιση των αποθεμάτων «σε στιγμές κρίσης».

  Με την αρχή του νομοσχεδίου, συμφώνησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την πρακτική της κυβέρνησης «να προσθέτει και άλλες διατάξεις στα νομοσχέδια για τις Οδηγίες».

  «Εδώ και χρόνια, έχουμε μια βιομηχανία κυρώσεων συμβάσεων. Το μόνο που δεν έχει κάνει η Βουλή, είναι να ελέγχει την τύχη των κυρώσεων. Πρέπει να δούμε την εφαρμογή τους, γιατί η αλήθεια είναι πως γι' αυτήν δεν γνωρίζουμε τίποτα» σημείωσε ο κ. Δριβελέγκας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: