Μια τεχνητή μύτη, που θα ανιχνεύει τη μυρωδιά του φόβου των υποψήφιων τρομοκρατών, καθώς αυτοί θα διασχίζουν τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων, είναι ο στόχος των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και αναζητούν επιστήμονες για να τη φτιάξουν.
Σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ζητώντας ειδικούς να κατασκευάσουν μια μύτη-ανιχνευτή, που θα "μυρίζεται" τους υπόπτους, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Η τεχνολογία θα στηριχτεί στην πρόσφατη ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι, εκτός από τα παραδοσιακά δακτυλικά αποτυπώματα, έχουν και αποτυπώματα οσμής, πιθανότατα ξεχωριστά για κάθε άτομο.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι, ανάλογα με την ψυχική διάθεση (π.χ. φόβο), μεταβάλλονται αισθητά οι μυρωδιές ενός ανθρώπου. Ερευνητές του ΜΙΤ έχουν ήδη φτιάξει μια γέλη (ζελ) που δρα σαν τους υποδοχείς της οσμής στην ανθρώπινη μύτη. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να απομονώσουν την έντονη μυρωδιά της αδρεναλίνης, της ορμόνης του στρες, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι επιβάτες με ένοχη συνείδηση (αλλά δυστυχώς και όσοι είναι απλώς υπερβολικά νευρικοί ή φοβιτσιάρηδες από τον χαρακτήρα τους?).
Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει μια συσκευή που θα συγκρίνει αυτόματα τις μυρωδιές των επιβατών με μια βάση δεδομένων από μυρωδιές που έχουν συλλεχθεί σε σημεία εγκληματικών ενεργειών και η οποία, κάποια στιγμή, θα γίνεται δεκτή στα δικαστήρια ως πειστήριο ενοχής, όπως συμβαίνει με το DNA ή τα δακτυλικά αποτυπώματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, είναι θέμα χρόνου μέχρι η αστυνομία να μπορεί να "μυρίζεται" τεχνητά τους εγκληματίες (ή να πιστεύει ότι "μυρίζεται"?).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κένεθ Φούρτον του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριδα, ο οποίος δημιουργεί μια βάση δεδομένων από οσμές, η νέα τεχνολογία θα είναι σε θέση να εντοπίζει ληστές από τα μόρια των οσμών που αυτοί θα έχουν αφήσει στον τόπο της ληστείας. Ήδη οι χημικοί μπορούν να ταυτοποιήσουν τις ανθρώπινες οσμές με βάση τη φυλή, την ηλικία και το περιβάλλον. Έτσι, σύντομα θα μπορούν να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές αν ο δράστης είναι λευκός ή άλλου χρώματος, μικρός ή μεγάλος, ή ακόμα τι έφαγε για τελευταία φορά.
'Αλλοι ερευνητές, με προτεραιότητα σε θέματα υγείας και όχι ασφάλειας, αναζητούν την διακριτή "υπογραφή" της οσμής που απελευθερώνουν ασθένειες όπως η κατάθλιψη, ο καρκίνος, το άσθμα κ.α., με την ελπίδα της έγκαιρης πρόγνωσης.
Πάντως ένα σοβαρό πρόβλημα της υπό ανάπτυξη τεχνολογίας είναι οι? παρεμβολές από τα αρώματα και τις κολόνιες, που μπερδεύονται με τις φυσικές μυρωδιές του σώματος και, με τη σειρά τους, μπερδεύουν τους ανιχνευτές. Η τεχνητή μύτη θα πρέπει να είναι πράγματι πολύ ευαίσθητη!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου