Ένα νέο υλικό, πολύ πιο δυνατό από το ατσάλι και πιο σκληρό από το διαμάντι, αλλά μόλις λίγο πιο βαρύ από τον αέρα, μπορεί να δώσει μελλοντικά τους τέλειους μυς στα ρομπότ.Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας, υπό τον Ρέι Μπάουμαν, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το New Scientist, επιτρέπει τη δημιουργία ενός τελείως νέου τύπου τεχνητών μυών, με χαρακτηριστικά που ποτέ πριν δεν έχουν καταστεί δυνατά.
Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη δημιουργία μιας ταινίας από πλεγμένους μεταξύ τους νανοσωλήνες άνθρακα, που διαστέλλονται σε πλάτος κατά 220%, όταν τους διαπερνά ρεύμα, και μετά, όταν το ρεύμα σταματήσει, επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση. Η όλη διαδικασία διαστολής-συστολής (όπως σε ένα φυσικό μυ) παίρνει μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Πολλές μαζί από αυτές τις ταινίες μπορούν να δράσουν ως τεχνητές μυικές ίνες και να κινήσουν τα άκρα ενός ρομπότ που περπατά. Το νέο υλικό έχει παράξενες ιδιότητες, καθώς στο μήκος του (στην κατεύθυνση ευθυγράμμισης των νανοσωλήνων) είναι υπερβολικά σκληρό και άκαμπτο, ενώ στο πλάτος του είναι εύκαμπτο σαν ελαστικό. Μάλιστα διατηρεί αυτές τις ιδιότητες σε μια τεράστια γκάμα θερμοκρασιών, από μείον 196 έως συν 1.538 βαθμούς Κελσίου.
Οι μέχρι τώρα τεχνητοί μύες έχουν μειονεκτήματα σε σχέση με το νέο υλικό, επειδή μερικοί λειτουργούν μόνο όταν πλέουν μέσα σε μεθανόλη, άλλοι μπορούν να μεταβληθούν μόνο λίγο σε μέγεθος όταν διαστέλλονται, ενώ κανείς δεν δουλεύει σε ακραίες θερμοκρασίες.
Οι περιπλεγμένοι νανοσωλήνες μπορούν να διαμορφωθούν σε ένα πολύ λεπτό φιλμ (αεροτζέλ), που περιέχει περισσότερο αέρα από οτιδήποτε άλλο, γι' αυτό ζυγίζει μόλις 1,5 χιλιοστόγραμμο ανά κυβικό χιλιοστό. Ένα μόνο γραμμάριο του φιλμ μπορεί να καλύψει μέχρι 30 τετραγωνικά μέτρα τεχνητών μυών. Το νέο υλικό είναι 1.000 φορές λιγότερο πυκνό από ένα φυσικό μυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου