Παρασκευή 8 Μαΐου 2009
Έλληνας επιστήμονας της Ελβετίας ανακαλύπτει γονίδιο σχηματισμού της αδαμαντίνης
Μια ερευνητική ομάδα του ελβετικού πανεπιστημίου της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Μητσιάδη, ανακοίνωσε ότι απομόνωσε ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αδαμαντίνης, μια εξέλιξη που μπορεί στο μέλλον να φέρει επανάσταση στις οδοντιατρικές θεραπείες.
Το γονίδιο-μεταγραφικός παράγων (ρυθμίζει τη λειτουργία και άλλων γονιδίων), που ονομάζεται Tbx1 και ανακαλύφθηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια, σχετίζεται επίσης με άλλες δυσλειτουργίες που αποτελούν συμπτώματα του λεγόμενου "συνδρόμου ΝτιΤζορτζ" στους ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, μεταξύ άλλων, εμφανίζουν δόντια με προβλήματα στην αδαμαντίνη.
Η ομάδα του Μητσιάδη έδειξε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην τροποποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου και στα ελαττώματα της αδαμαντίνης. Η σχετική επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Development Biology", αποτελεί σημαντική συνεισφορά για την κατανόηση της παραγωγής της αδαμαντίνης, του σκληρότερου οργανικού ιστού στη φύση.
Πρόσφατα μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ, όπου συμπτωματικά συμμετέχει μια άλλη Ελληνίδα ερευνήτρια, η καθηγήτρια Χρύσα Κιούση, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ένα άλλο γονίδιο (το Ctip2) και την παραγωγή αδαμαντίνης. Το γονίδιο αυτό επίσης συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την παραγωγή δέρματος και νεύρων. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Μητσιάδη, η ελβετική μελέτη υπερτερεί της αμερικανικής, γιατί μπορεί να δείξει καλύτερα τη σύνδεση του συγκεκριμένου γονιδίου (Tbx1) με την έλλειψη αδαμαντίνης στα δόντια και κατάφερε, χρησιμοποιώντας τεχνικές καλλιέργειας, να αναπτύξει πλήρως ανεπτυγμένα δόντια.
Ο κ.Μητσιάδης δήλωσε αισιόδοξος ότι η κατανόηση του γενετικού κώδικα που ελέγχει την ανάπτυξη των δοντιών, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η μεγάλη πρόκληση είναι η μελλοντική χρήση οδοντικών βλαστικών κυττάρων για την ανάπτυξη νέας αδαμαντίνης.
Μια άλλη σχετική εξέλιξη είναι η ανακάλυψη από ερευνητές του Κέντρου Στοματικής Βιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, υπό τον γενετιστή δρα Ρούλανγκ Τζιάνγκ, ενός γονιδίου (Osr2), που καθορίζει αν ένα ζώο θα έχει μια μόνο σειρά δοντιών (όπως ο άνθρωπος) ή περισσότερες (όπως ο καρχαρίας). Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει τους ενήλικες να βγάζουν νέα δόντια, όταν τα δικά τους χαλάνε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου