Το σύστημα βασίζεται σε αναλυτική χαρτογράφηση της ορεινής περιοχής που έγινε με πρόσφατες δορυφορικές εικόνες και αεροφωτογραφίες. Παράλληλα, έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες για τις πυροσβεστικές υποδομές, το οδικό δίκτυο, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο δικτυακό κόμβο του έργου μέσω του οποίου μπορεί ο χρήστης του συστήματος ή κάθε άλλος ενδιαφερόμενος να τα αναζητήσει.
Παράλληλα, το Πληροφοριακό Σύστημα που έχει δημιουργηθεί προβλέπει μοντέλα προσομοίωσης της πυρκαγιάς και συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή ανάλογα με την περιοχή ενός συμβάντος και τις διαστάσεις του φαινομένου. Εξάλλου στον ορεινό όγκο του Βόρα έχουν εγκατασταθεί δύο μετεωρολογικοί σταθμοί για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής σε συνεχή βάση.
Από τη δικτυακή πύλη του έργου (www.voras.gr) προβάλλεται η περιοχή μελέτης σε στατικούς και δυναμικούς χάρτες ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τα οικοσυστήματα της περιοχής, το ιστορικό της, τις οικοτουριστικές διαδρομές που προτείνονται, τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τα αξιοθέατα και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη.
Η νομαρχία επισημαίνει ότι πρόκειται για χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για την προστασία του όρους Βόρας αλλά και τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών. Το έργο, που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», χρηματοδοτείται κατά 80% από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 20% από εθνικούς πόρους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου