Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Η Κίνα αλλάζει τις ισορροπίες στα Βαλκάνια
Γραφεί ο «Παρατηρητής των Βαλκάνιων»

Είναι προφανές ποιο είναι το συμφέρον των Κινέζων να συμμετάσχουν στην κατασκευή του διαύλου Δούναβη-Μοράβα-Αξιού-Θεσσαλονίκης. 

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της Σερβίας για την κατασκευή του δίαυλου Δουνάβεως, Μοράβα, Αξιού, Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν αντικείμενο των συνομιλιών του υπουργού Μίλαν Μπάτσεβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, μας κάνει να διερωτηθούμε ποιο είναι το συμφέρον της Κίνας να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο έργο; Θα λέγαμε ότι συμφωνούμε με πολιτικούς αναλυτές που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι: πρώτον, το οικονομικό όφελος, από την απασχόληση των κινεζικών επιχειρήσεων και του κινέζικου εργατικού δυναμικού και δεύτερον, η προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και στην μεγαλύτερη τους αγορά, την ΕΕ.

Συνδυάζοντας το ενδιαφέρον της Κίνας για τον υπόψη δίαυλο, με τις μεγάλες Κινέζικες επενδύσεις στο λιμένα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και παρεμφερή έργα στον τομέα υποδομών στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, βλέπουμε ότι η Κίνα δημιουργεί εναλλακτική οδό για την είσοδο των προϊόντων της στην Ευρώπη, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά της και η οποία, σε αντίθεση με τους λιμένες της βορείου Ευρώπης, θα ήταν επί 99ετία υπό την επιρροή και διαχείριση της, ενισχύοντας σημαντικά τη γεωπολιτική της θέση.

Επιπλέον το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για το έργο αυτό επιβεβαίωσε και ο σύμβουλος Οικονομικών Θεμάτων της Κινεζικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, Τζου Λιενσί, ο οποίος χαρακτήρισε το εν λόγω έργο ως «μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τις κινεζικές επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι μεγάλο ενδιαφέρον προς το παρόν έχει εκφράσει η εταιρία China Gezuba Group Corporation, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες (Κίνα και Σερβία), δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε σχετική συμφωνία. Επεσήμανε δε ότι «εάν η Σερβία επιθυμεί να συμμετάσχει η Κίνα στο έργο αυτό, πρέπει να παρουσιάσει την ιδέα αυτή, την αιτιολόγηση της και τα σχετικά σχέδια και η Κίνα θα τα εξετάσει σε πολύ θετικό πνεύμα.


Για το ίδιο θέμα υπάρχουν βέβαια και οι επικριτές όπως ο δημοσιογράφος Ζαχάριε Τρνάβτσεβιτς όπου στην POLITIKA, εκφράζει ανησυχίες για το πώς η Σερβία με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και ενώ έχει πολλές άλλες ζωτικότερες προτεραιότητες, μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο αξίας άνω των 15 δις ευρώ. Είναι αξιοπερίεργο γιατί ακόμη δεν έχει ακουστεί τίποτα από πλευράς Ελλάδας για όλο αυτό το έργο, που αποτελεί Στρατηγικής σημασίας επένδυση που θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες στην περιοχή και θα βάλλει την Κίνα στην εξίσωση ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης και ιδιαίτερα της Βαλκανικής.
Το πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων στη Βαλκανική φαίνεται να λαμβάνει άλλες διαστάσεις με τις ΗΠΑ (μέσω ΝΑΤΟ και ΕΕ), Ρωσία (μέσω Σερβίας), Κίνας (μέσω Σερβίας), να καθιστούν το μέλλον ασφαλείας περισσότερο πολύπλοκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: