Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Οικονομικά Ελεύθερος


ap_euro_dollar_070920_ms
Οικονομικά Ελεύθερος είναι ο Πλούσιος, ο Πλούτος; Αυτός που έχει πολλά χρήματα είναι οικονομικά ελεύθερος; Είναι Πλούσιος; Ο Πλούτος έχει σχέση μόνο με τα χρήματα και αν όχι τότε ποιός είναι Πλούσιος; Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις, άμεσα, πριν κατέβεις στην πλατεία και το παίξεις αγανακτισμένος-σχιζοφρενής, είναι το ότι “Το Χρήμα και ο Πλούτος δεν είναι επικίνδυνο, απαγορευμένο ή καταστροφικό. Η αμάθεια, η απροετοίμαστη δράση, ο ανεκπαίδευτος ψυχισμός, η μη χρήση του Νου, είναι επικίνδυνη και καταστροφική”. Αντί λοιπόν να κάτσεις να μάθεις, να εκπαιδευτείς, να αποκτήσεις οικονομική παιδεία, προτιμάς την πλατεία και τον χαβαλέ.  Αλλά… Για να δούμε!
<Πλοῦτος>: Παρὰ τὸ πολὺς, καὶ τὸ τῶ, τὸ λαμβάνω καὶ δέχομαι, πολύουτος· καὶ συγκοπῇ, πλοῦτος· καὶ Πλούτων λέγεται ὁ ᾅδης, ἀπὸ τοῦ τοὺς ἀποθανόντας μηδενὸς δεῖσθαι, ὡς οἱ πλούσιοι· ἢ ὅτι ἐκ τῆς γῆς ὁ πλοῦτος εὑρίσκεται τοῖς ἀνθρώποις· ὅθεν καὶ Ἡσίοδος,  Δημήτηρ μὲν Πλοῦτον ἐγείνατο.
Στη Θεογονία του Ησιόδου ο Πλούτος, έχει γεννηθεί στην Κρήτη, αναφέρεται ως γιος της θεάς Δήμητρας και του Ιασίωνα. Ο Πλούτος εμφανίζεται στην ακολουθία της Δήμητρας ή της Περσεφόνης. Απεικονίζεται με τα χαρακτηριστικά ενός νέου άνδρα, ο οποίος κρατά κάποτε το «Κέρας της Αμαλθείας». Όμως στην ουσία δεν είναι παρά μια άλλη ονομασία του Πλούτωνα/Αδη/Αιδωνέα/Δια όπου ΑΙΔΗΣ μπορούμε να δουμε και  Η-ΔΙΑΣ  ή   Η –ΙΔΑΣ και ο ΑΙΔΩΝΕΑΣ  με αναγραμματισμό το ΝΑΩ-ΙΔΕΑΣ  δηλαδή Ρέω αναβλύζω Ιδέες, αλλά και ΙΔΑΣ ή ΔΙΑΣ  ΕΝ Α Ω δηλαδή η ΙΔΑ ή  ο ΔΙΑΣ είναι ένα το Α και το Ω.
<Ἅιδης ὁ καὶ Πλούτων>. ἀπὸ τοῦ πάντα τὰ καλὰ εἰδέναι καὶ παρέχειν· μέγας γὰρ σοφιστὴς καὶ εὐεργέτης τῶν παρ’ αὐτῷ (cf. Pl. Cra. 403a, 404b,
Άδης και Πλούτος, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Ας διαβάσουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Αρίστου Σταθίδη,  και όπου @ είναι δικές μου σημειώσεις.
Pluto-miastala
————————————————————
© Aristos Stathidis αποκλειστικά για την miastala.com
η αντιγραφή επιτρέπεται μόνο με σύνδεσμο στο άρθρο.
—————————————————————————

Επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, (λένε, αυτοί που Πιστεύουν, πως ο χρόνος υπάρχει, όσο για το χρήμα…) ας μπούμε κατευθείαν στην ουσία. Ας δούμε τι είναι Πλούσιος για να μπορέσουμε να γίνουμε αυτό που η λέξη λέει. Ένας από τους ποιο επικρατέστερους ορισμούς του πλούσιου παγκοσμίως είναι ο εξής. Πλούσιος# είναι αυτός, που αν σταματήσει να δουλεύει, μπορεί να συνεχίσει να ζει κανονικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και για πάντα.
Αν συγκρίνουμε δύο ανθρώπους μεταξύ τους για το ποιος είναι ποιο πλούσιος, τότε θα λέγαμε ότι ποιο πλούσιος είναι αυτός που μπορεί να μην δουλεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μπορεί να ζει. Όμως αυτός ο ορισμός δεν ταιριάζει απόλυτα με την λέξη πλούσιος. Για να δούμε τι σημαίνει η ίδια η λέξη πλούσιος:
Πλούσιος# είναι αυτός που έχει πλέον της ουσίας – μένει να δούμε τι είναι η ουσία. Ο Πλούτος/Πλούτωνας λέγεται και ο Πλούτος από το πολύς και τω λάμβάνω και δέχομαι και βέβαια ο ΑΔΗΣ.
Περιούσιος είναι αυτό περί της ουσίας.
Επιούσιος είναι αυτός επί της ουσίας
Χρήματα, προκύπτει από την λέξη χρήσιμο / χρήσιμα, και money. Τα χρήματα είναι απλά χρήσιμα, (όχι απαραίτητα) το μέσο για να πετύχουμε τον στόχο μας.
Ποια είναι η ‘ουσία’ που αν έχεις περισσότερα από αυτήν, καλείσαι πλούσιος ?
Η ουσία, είναι οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου, και η ποιο βασική είναι το φαγητό (!). Γι αυτό και στην προσευχή υπάρχει η γραμμή : Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον,
(@ miastala -Αλλά το φαγητό μπορεί και πρέπει, να είναι ελάχιστο. Επομένως χρειάζονται ελάχιστα χρήματα για να διατραφεί ένας άνθρωπος καλά, υγιεινά και άριστα. Η Ουσία που από αυτή απαιτείται πολύ, επί ή περί, για να θεωρείται κάποιος πλούσιος, δεν είναι το φαγητό. Άλλωστε το φαγητό ανήκει στα κάτω Τσάκρα, και η μόνιμη ενασχόληση με αυτό, όπως και με το σεξ ή το χρήμα, δείχνει πως πρόκειται για όντα Οργανικές Πύλες. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό που καταδεικνύει τις Ο.Π. και οι εκκλησίες είναι από τις πρώτες που ρίχνουν ένα πνευματικό άνθρωπο, σε επίπεδα Ο.Π.)
Ο Πλούτος/Πλούτωνας λέγεται και ο Πλούτος από το πολύς και τω λαμβάνω και δέχομαι και βέβαια ο ΑΔΗΣ.
Πλούσιος, είναι αυτός, που έχει πράγματα και χρήματα πέρα της ουσίας, δηλαδή έχει καλύψει τα βασικά στοιχεία επιβίωσης και έχει περισσότερα, μη απαραίτητα, για την επιβίωση του (@ χωρίς να δουλεύει αδιάκοπα. Ο Πλούτος ορίζεται σε σχέση με τον χρόνο, χωρίς να είναι χρόνος.)
plouton-persefoni-miastalaΑθηναϊκή Δραχμή-miastala
Έτσι η ίδια η λέξη πλούσιος απέχει από τον ορισμό που δώσαμε ποιο πάνω για τον πραγματικά πλούσιο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, αλλά οικονομικά ανεξάρτητοι, εφ όσον μιλάμε για χρήματα τώρα. Δηλαδή να καταφέρουμε, με κάποιον τρόπο, να σταματήσουμε  να δουλεύουμε, για τον οποιοδήποτε λόγο, και να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε φυσιολογικά. Θα μπορούσαμε να το πούμε και οικονομικά ελεύθεροι.  Οικονομικά Ελεύθεροι – όμως μέσα στην λέξη πλούσιος υπάρχει η σκλαβιά.
Εσείς αν σταματήσετε αύριο την εργασία σας, πόσο διάστημα μπορείτε να περάσετε με αυτά τα χρήματα που έχετε ? μια μέρα, έναν μήνα, έναν χρόνο, δέκα χρόνια ? Όσο ποιο πολύ μπορείτε να περάσετε με αυτά που έχετε χωρίς να δουλεύετε τόσο ποιο Οικονομικά ελεύθεροι είσαστε.
Αν είσαστε γεμάτοι σπίτια, μεγάλες επιχειρήσεις, δάνεια που τρέχουν, υπαλλήλους που πληρώνεται, πανάκριβα αυτοκίνητα, και όλοι γύρω σας θεωρούν πλούσιο – είσαστε πράγματι πλούσιοι, αλλά είσαστε και οικονομικά ελεύθεροι ? Αν αύριο σταματήσετε να πηγαίνετε στην δουλειά σας, πόσες μέρες μπορείτε να ζήσετε με αυτά που έχετε ?
Έτσι θα μπορούσαμε ίσως και να πούμε ότι αυτό που επιδιώκουμε στην ουσία, δεν είναι πράγματα πέραν της ουσίας, αλλά η ίδια η ουσία, και αυτή είναι η ελευθερία μας, και στην συγκεκριμένη περίπτωση την λέμε οικονομική ελευθερία.
Όμως πώς να πετύχουμε την οικονομικής μας ελευθερία όταν είμαστε «οικονομικά αγράμματοι» ?
Και το σχολείο τι έκανε ? γιατί δεν μας τα έμαθε αυτά ? Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί στο σχολείο δεν μας μαθαίνουν τα πλέον χρήσιμα και απαραίτητα πράγματα για την πορεία μας στην ζωή παρά μας μαθαίνουν άχρηστα πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ?
Γιατί το σχολείο δεν θα σας μάθει ποτέ την ουσία, στόχος του είναι να σας εκπαιδεύσει να χάνετε.
Οκ, και τώρα η βασική ερώτηση ? Πόσα χρήματα θέλετε ? Πόσα συνολικά ή πόσα το μήνα, ή πόσα την μέρα, δεν έχει σημασία, απαντήστε στον εαυτό σας πόσα λεφτά χρειάζεστε να έχετε; (@ στ αλήθεια, ποιές είναι οι Αληθινές ανάγκες σαςΟ Γελαστούλης κλείνει το μάτι. Ξέρετε να ξεχωρίζετε τις Αληθινές σας ανάγκες από τις πλασματικές?)
Απαντήστε πρώτα στον εαυτό σας, γνωρίζετε πόσα χρήματα θέλετε να έχετε το μήνα ? – και γιατί τόσα ?
Το έχετε ποτέ σκεφτεί ? Μια απάντηση είναι η εξής :
Χρειάζεστε τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να πετύχετε τους στόχους σας.
(@Να υποθέσω πως έχετε συγκεκριμένους στόχους και όχι κάποια ανοησία του στυλ, “να έχω πολλά χρήματα” ή να “περνάω καλά” ακόμη και η χαζή της γειτονιά που θέλει να γίνει τηλεοπτική περσόνα ή μοντέλο, έχει ΞΕΚΑΘΑΡΟ στόχο που αν διαθέτει αρκετή ελευθεριότητα#1 μπορεί άνετα να το πετύχει.)
keras2
Θυμάστε ποιος είναι ο αμαρτωλός ? Αμαρτωλός είναι ο τοξότης που δεν πετυχαίνει τον στόχο του. Άρα τόσα χρήματα χρειάζεστε, όσα είναι απαραίτητα για να πετύχετε τον στόχο σας.
Χρειάζεται να γίνετε πλούσιος για αυτό ? Φυσικά όχι, αρκεί να έχετε τα επί της ουσίας. Που είναι η διαφορά ? Χρειάζεται να γίνετε οικονομικά ανεξάρτητος και οικονομικά ελεύθερος για να πετύχετε τους στόχους σας.
Για να γίνετε οικονομικά ανεξάρτητος ένας είναι ο κανόνας: Οικονομικά ανεξάρτητος, γίνεται αυτός, που με τα χρήματα του αγοράζει, ποιο πολλά ενεργητικά παρά παθητικά πράγματα.
Τα ενεργητικά είναι αυτά που φέρνουν και άλλα χρήματα,
ενώ τα παθητικά είναι αυτά που τρώνε κι άλλα χρήματα.
Παθητικά τα λέμε γιατί τα γράφουμε στο παθητικό μας, είναι αυτά τα χρήματα που αναγκαστικά πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα, ενεργητικά τα λέμε γιατί τα γράφουμε στο ενεργητικό μας, και είναι αυτά που μας δίνουν χρήματα τον μήνα χωρίς να δουλεύουμε ή με πολύ λίγη δουλειά.
Νόμισμα- miastala
Κάποιος που δουλεύει σκλαβωμένος στην δουλειά του για όλη του την ζωή, έστω και αν βγάλει πολλά εκατομμύρια, και μερικά τα έχει στείλει στην Ελβετία, είναι σίγουρα πλούσιος γιατί έχει πλέον της ουσίας πράγματα, αλλά δεν είναι ανεξάρτητος – ποιο πολύ σκλαβωμένος είναι γιατί φοβάται μην χάσει τα λεφτά του που είναι μαζεμένα, και είναι και ποιο πολύ σκλαβωμένος γιατί η δουλειά του δεν τον αφήνει να σταματήσει να χαρεί αυτά που έβγαλε, και να εστιάσει στους πραγματικούς του στόχους.
Καμιά φορά αυτοί είναι τόσο πωρωμένοι να βγάλουν ποιο πολλά λεφτά που ξεχνάνε να κάνουν οικογένεια, και κάποια στιγμή όταν πεθαίνουν συνειδητοποιούν ότι όλα τους τα λεφτά θα πάνε σε αγνώστους, σε τρίτους, στο σόι, άλλα θα τα φάνε οι τράπεζες και ξεχασμένες θυρίδες θα ανοικτού μετά από χρόνια και θα γίνουν απόκτημα των τραπεζών.
Οπότε δεν ψάχνουμε στην ουσία να γίνουμε πλούσιοι αλλά ψάχνουμε να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, ώστε να είμαστε ελεύθεροι να πετύχουμε τους στόχους μας, και για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι πρέπει να καταλάβουμε τι είναι τα ενεργητικά και τι τα παθητικά.
Και αυτός ο κανόνας που σας δίνω είναι αυταπόδεικτος. Δεν χρειάζεται δηλαδή να το ψάξετε και πολύ για να δείτε ότι έτσι είναι. Είναι απλό. Αν με τα χρήματα σας αγοράζεται πράγματα που σας τρώνε κι άλλα χρήματα τότε γίνεστε περισσότερο φτωχός, ενώ αν με τα χρήματα σας αγοράζεται πράγματα που σας φέρνουν πίσω χρήματα, τότε αρχίζετε και γίνεστε οικονομικά ανεξάρτητος.
plyto-miastala-com
Μερικά απλά και πολύ γενικά παραδείγματα ενεργητικών και παθητικών.
Αν είχατε 10 σπίτια και τα νοικιάζατε, θα είχατε το μήνα ένα πολύ καλό εισόδημα, και η μόνη σας ασχολία θα ήταν να εισπράξετε το ενοίκιο. Όλος ο άλλος χρόνος σας θα ήταν διαθέσιμος για τους στόχου σας και θα ήσασταν οικονομικά ανεξάρτητος. Αν λοιπόν με τα χρήματα σας αγοράσετε ένα σπίτι και το νοικιάσετε αυτό είναι ένα ενεργητικό στοιχείο που σας φέρνει πίσω χρήματα.
Αν τώρα με τα χρήματα σας αγοράσετε ένα δάνειο, για να αγοράσετε ένα σπίτι να μείνετε, τότε αυτό το δάνειο είναι παθητικό, και κάθε μήνα σας τρώει χρήματα τα οποία για να τα πληρώνετε θα πρέπει να δουλεύετε χωρίς σταματημό, μέχρι αν εξοφλήσετε το δάνειο του σπιτιού και εφ όσον δεν έχετε ενδιάμεσα πάρει και άλλο δάνειο, για επίπλωση, αυτοκίνητο, εξοχικό κλπ.
Αν αγοράσετε ένα πολύ ακριβό αμάξι, αυτό είναι ένα παθητικό γιατί κάθε μήνα, σας τρώει πάρα πολύ βενζίνη, η ασφάλεια του είναι ακριβή, το σήμα και η εφορία ανεβασμένη, και για να το έχετε πρέπει να δουλεύετε κάθε μήνα για να πληρώνετε τα έξοδα του αμαξιού.
Το ρεύμα στο σπίτι είναι ένα παθητικό που πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα. Το ίδιο και το τηλέφωνο. Το ίδιο και το νερό. Το κινητό είναι επίσης ένα παθητικό που σας τρώει χρήματα. Σχεδόν τα περισσότερα από τα πράγματα που αγοράζετε σας τρώνε επιπλέον χρήματα το μήνα, ακόμη και ένα τεράστιο άδειο κουτί στην άκρη του σπιτιού σας τρώει χρήματα αποθήκευσης και σας περιορίζει τον χώρο.
Το δικτυακό μάρκετινγκ που υπόσχεται κάτι παρόμοιο δεν έχει καμία σχέση. Στο δικτυακό μάρκετινγκ πρέπει να δουλεύεις σκληρά για χρόνια και αν μπορέσεις να φτιάξεις κάποιο ισχυρό πελατολόγιο (κάποια ισχυρή γραμμή), μπορεί ίσως να ζεις για κάποιο διάστημα χωρίς να δουλεύεις, με τις πωλήσεις που θα κάνουν οι από κάτω σου, όμως αυτό είναι η εξαίρεση και δεν δουλεύει πάντα. Εξαρτάται η ανάπτυξη του από διάφορες συγκυρίες, που δεν είναι του παρόντος άρθρου.
Διαφημίζουν ότι κάνουν αυτό που λέμε τώρα εδώ, ότι σε κάνουν οικονομικά ανεξάρτητο, αλλά στην πράξη δεν είσαι καθόλου. Έτσι μην μπερδευτείτε, εδώ δεν μιλάω για δικτυακό μάρκετινγκ – ούτε το προτείνω, ούτε το απορρίπτω, (σε κάποιο άλλο άρθρο θα αναλύσουμε αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα) απλά ΕΔΩ ΤΩΡΑ, μιλάω για κάτι διαφορετικό.
_MG_9894
Αν δείτε από την μεριά του κράτους και των τραπεζών, οτιδήποτε ενεργητικό είναι απαγορευμένο, και το επιτρέπουν μόνο στο κράτος και τους δικούς τους. Παράδειγμα οι τράπεζες, είναι το πλέον ενεργητικό στοιχείο, για τις ίδιες φυσικά – για εμάς είναι παθητικό. Τι κάνουν οι τράπεζες ? μας δίνουν χρήματα και μας ζητάνε τα χρήματα συν τον τόκο, συν τα έξοδα, συν τόκους επί των τόκων. Δηλαδή με τα χρήματα της η τράπεζα αγοράζει από εμάς ενεργητικά, όπου της φέρουν πάρα πολλά χρήματα χωρίς να δουλεύει (και δεν θεωρούμε δουλειά αυτούς που απλά μετράνε πόσα πήρανε και πόσα δώσανε). Αν πάμε να το κάνουμε αυτό εμείς απαγορεύετε με νόμο και μας λένε και τοκογλύφους.
Το κράτος κάθε φορά που ανακαλύπτει κάποιο ενεργητικό για τους ανθρώπους είτε το φορολογεί υπερβολικά για να το πάρει το ίδιο και να μην είναι συμφέρον για εμάς, είτε βγάζει νόμο και το απαγορεύει. Έτσι θα πρέπει να ψάξετε πάρα πολύ να βρείτε ενεργητικά πράγματα στην ζωή σας για να μπορέσετε να γίνεται οικονομικά ανεξάρτητοι.
Μερικά ενεργητικά μπορεί να είναι, μετοχές στο χρηματιστήριο (αν και αυτές μπορεί να αποδειχτούν μέγα παθητικό), τα δικαιώματα κάποιου βιβλίου που γράψατε, ή μιας ταινίας που φτιάξατε, ή ενός προγράμματος, ή μια ιδέας ευρεσιτεχνίας, ένας δίσκος, μια μουσική… Δηλ. κάθε Πνευματικό Δικαίωμα και με την προϋπόθεση πως θα το προωθήσετε με τους κανόνες της αγοράς. Από την άλλη ο κανόνας δουλεύει και ανάποδα, και προσπαθεί να σας προφυλάξει.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να αποφεύγετε τα παθητικά, γιατί αυτά σας χώνουν ποιο βαθιά μέσα στην τρύπα. Μπορείτε να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τα παθητικά γύρω σας και να μην τα αγοράζετε. Μπορείτε γενικά να βάλετε ένα πλάνο στην ζωή σας, να γεμίσετε με ενεργητικά που θα σας φέρνουν χρήματα, και μετά αφού το πετύχετε αυτό – σε αφθονία- μπορείτε να πάρετε και τα υπόλοιπα.
Αυτός ο κανόνας δεν είναι κάτι που όλοι στον κόσμο μπορούν ταυτόχρονα να τον εφαρμόσουν. Δυστυχώς έτσι είναι το σύστημα, και το σύστημα μας θέλει να δουλεύουμε όλοι και συνέχεια και να είμαστε οικονομικά αγράμματοι και οικονομικά σκλάβοι. Τουλάχιστον όμως τώρα γνωρίζεται κάτι παραπάνω, και από εσάς εξαρτάτε αν θα το αναγνωρίσετε ως κάτι που αξίζει να ακολουθήσετε ή όχι.
_MG_9900
@ Αυτό θέλει το σύστημα ΟΚ, αλλά ΕΣΥ τι κάνεις για να παρακάμψεις αυτό το παγ(ι)ωμένο σύστημα και να γίνεις Ελεύθερος # , τουλάχιστον Οικονομικά και να πάψεις να είσαι ελευθέριος # ;
Ο άνθρωπος έχει μπερδέψει τον πλούτο με το χρήμα και νομίζει πως είναι πλούσιος όταν έχει πολλά χρήματα. Φυσικά δεν είναι το μόνο σημείο, που είναι μπερδεμένος, αλλά τώρα μιλάμε για Πλούτο.
Πλούσιος είναι αυτός που έχει όλα όσα χρειάζεται για να πετύχει τον Σκοπό του.
Αν είναι άνθρωπος που έχει Σκοπό και δεν είναι φελλός.
————————————————————————-
Το λεξικό μίλησε… Τώρα το τι λέει; Τι να σου πω κι εγώ; Δες μόνος σου !
—————————————
Πλούσιος # πλούσιος -α -ο [plúsios]:
1α. (για πρόσ.) που έχει μεγάλη κινητή ή ακίνητη περιουσία, πολλά χρήματα και υλικά αγαθά: Ένας ~ άνθρωπος. Mια πλούσια χήρα. Κατάγεται από πολύ πλούσια οικογένεια. Έγινε ~ σε μια νύχτα. Παντρεύτηκε έναν πλούσιο γέρο. || (ως ουσ.) ο πλούσιος, θηλ. πλούσια: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αυξάνουν οι ανισότητες. β. που έχει, που διαθέτει μεγάλο πλούτο: H Iαπωνία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. || (έκφρ.) κάνω κπ. πλούσιο, ξοδεύω υπερβολικά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη: Mε το ρεύμα που καις, θα κάνεις πλούσια τη ΔΕH.
2α. (μτφ.) που έχει, που διαθέτει κτ. (πράγμα, ιδιότητα κτλ.) σε μεγάλες ποσότητες, σε αφθονία: Xώρα πλούσια σε φυσικές καλλονές / σε δάση / σε πρώτες ύλες. Άνθρωπος ~ σε γνώσεις / αρετές / προτερήματα. Τροφή πλούσια σε βιταμίνες / σε θρεπτικά συστατικά. Πλούσια γλώσσα, με μεγάλο λεκτικό, εκφραστικό πλούτο. Συγγραφέας με πλούσιο λεξιλόγιο. Μείγμα βενζίνης πλούσιο σε οκτάνια. β. που υπάρχει, που διαθέτει κτ. σε μεγάλη αφθονία, ποσότητα, ποικιλία: Πλούσια συγκομιδή / διακόσμηση / γκαρνταρόμπα / δισκοθήκη / βιβλιογραφία / αρθρογραφία. ~ μπουφές. Πλούσιο φόρεμα, φαρδύ, άνετο, καλοραμμένο. γ. που παρέχεται με αφθονία, με γενναιοδωρία: Πλούσια προσφορά / δωρεά. (έκφρ.) πλούσια τα ελέη σου, για γενναιοδωρία ή για αφθονία.
—————————————-
πλούτος # ο [plútos] πληθ. τα πλούτη:
1α. (συχνά πληθ.) (μεγάλη) περιουσία, συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων, υλικών αγαθών, που δημιουργούν ευπορία, ευμάρεια: Aμέτρητα / αμύθητα πλούτη. Aπολαμβάνω / αυξάνω / διαχειρίζομαι τα πλούτη μου. Πηγές οικονομικού πλούτου. Μεγιστάνας του πλούτου. H αριστοκρατία του πλούτου, το κοινωνικό στρώμα που χαρακτηρίζεται έτσι, εξαιτίας του πλούτου και όχι της καταγωγής του. Επιδιώκω / κυνηγάω δόξα, τιμές και πλούτη. (γνωμ.) τον πλούτο πολλοί εμίσησαν, τη(ν) δόξα(ν) ουδείς. β. τα πράγματα, τα στοιχεία, που αποτελούν, που συνθέτουν τον πλούτο1· τα οικονομικά, τα υλικά αγαθά και τα περιουσιακά στοιχεία: Εθνικός ~, το σύνολο των αγαθών που διαθέτει μια χώρα: Τα δάση αποτελούν εθνικό πλούτο. Ιδιωτικός ~, αυτός που ανήκει σε ένα άτομο ή το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών. Ο ορυκτός* ~ μιας χώρας. Ο ~ του εδάφους / του υπεδάφους μιας χώρας. Συγκεντρώνω / σωρεύω πλούτη. Διασφαλίζω / σπαταλώ / διασπαθίζω τον πλούτο. Δίκαιη / άδικη / άνιση κατανομή του πλούτου.
2. (μτφ.) ό,τι υπάρχει ή διατίθεται σε μεγάλη ποσότητα, σε αφθονία· ποικιλία, πληρότητα: ~ γνώσεων / εμπειριών / ιδεών / λέξεων. H ελληνική γλώσσα διαθέτει μεγάλο λεκτικό και εκφραστικό πλούτο. Ψυχικός / εσωτερικός ~ ενός ανθρώπου / λαού. || πολυτέλεια: Ο ~ της διακόσμησης / των σκηνικών. [αρχ. ὁ πλοῦτος (πληθ.: ελνστ. τό πλοῦτος (μεταπλ. με βάση την ομόηχη κατάλ.), πληθ. πλούτη)]
100_0319
ελεύθερος -η -ο [eléfθeros] λόγ. θηλ. και ελευθέρα : που δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό.
1. (για πρόσ. ή για σύνολο προσώπων) α. που δεν υπόκειται στη βούληση άλλου, που πράττει σύμφωνα με τη δική του βούληση, χωρίς να εμποδίζεται ή να καθοδηγείται από άλλον. ANT υπόδουλος, υποδουλωμένος, σκλαβωμένος: Ελεύθεροι λαοί. Ελεύθερο έθνος. Οι άνθρωποι γεννιούνται και είναι ελεύθεροι. || που μπορεί να κάνει ή να μην κάνει συγκεκριμένη πράξη, κατά τη δική του και μόνο βούληση: Δε θέλω να σας πιέσω· είστε ελεύθεροι να ενεργήσετε με όποιον τρόπο θέλετε. β. που δε δεσμεύεται από ορισμένο καθήκον, υποχρέωση κτλ.: Σήμερα τελειώνω και από αύριο θα είμαι ~. || (ειδ.) ~ υπηρεσίας, απαλλαγμένος για ορισμένο χρόνο από υποχρέωση υπηρεσίας. γ. (ειδ.) που δεν είναι δεσμευμένος με σχέση γάμου. ANT παντρεμένος: Έχει δύο κόρες ελεύθερες.
2. (για έμψ.) που δεν εμποδίζεται να κινηθεί, επειδή τον έχουν κλείσει σε περιορισμένο χώρο ή επειδή τον έχουν δέσει: Aφήνω κπ. ή κτ. ελεύθερο, ελευθερώνω: Mη δένεις το ζώο, άσ΄ το ελεύθερο. Άνοιξε το κλουβί και άφησε τα πουλιά ελεύθερα. (έκφρ.) ελεύθερο πουλί*.
3. (για σκέψη κτλ.) που δεν υπόκειται σε εξαναγκασμό: Ελεύθερη σκέψη. Ελεύθερο φρόνημα.
4. για χρονικό διάστημα κατά το οποίο κάποιος δεν εμποδίζεται από καμιά προγραμματισμένη ή υποχρεωτική εργασία και μπορεί να ασχοληθεί με ό,τι θέλει
: Aν έχετε κάποιο απόγευμα ελεύθερο, περάστε να τα πούμε. Mε τόσες υποχρεώσεις που έχω, πού να μου μείνει ~ χρόνος για διασκέδαση! || (ειδικότ.): ~ χρόνος, σε αντιδιαστολή προς τον εργάσιμο. || Ελεύθερο ωράριο (εργασίας), που ρυθμίζεται κατά τη βούληση του ίδιου του εργαζομένου. || Ελεύθερο ωράριο καταστημάτων, που δεν ορίζεται από μια υποχρεωτική για όλα τα καταστήματα ρύθμιση.
5α. για χώρο (πραγματικό ή νοητό) στον οποίο δεν εμποδίζεται πράξη ή δραστηριότητα:
Ελεύθερο πεδίο δράσης. Ο δρόμος είναι ~. ANT κλειστός. Ελεύθερη δίοδος. Ελεύθερη είσοδος*. || (ειδικότ.): Tο (δελτίο) ελευθέρας (εισόδου κτλ.), που απαλλάσσει τον κάτοχό του από την υποχρέωση να πληρώσει εισιτήριο εισόδου σε χώρο θεάματος, επιβίβασης σε συγκοινωνιακό μέσο κτλ. β. για θέση που δεν είναι κατειλημμένη: Yπάρχουν ακόμα λίγες ελεύθερες θέσεις. γ. για οίκημα, αίθουσα κτλ. που προσφέρεται για ενοικίαση, χρήση κτλ.: Ελεύθερο διαμέρισμα. ANT νοικιασμένο. Yπάρχει κάποιο ελεύθερο δωμάτιο (στο ξενοδοχείο); δ. (για ταξί): Τέτοια ώρα και με βροχή, είναι δύσκολο να βρεις ταξί ελεύθερο, άδειο.
6. για οποιαδήποτε δραστηριότητα που νομίμως δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις και εξαρτήσεις που ισχύουν για άλλες ίδιες: Ελεύθερη συζήτηση. Ελεύθερο θέατρο, σε αντιδιαστολή προς το κρατικό. || Ελεύθερες σπουδές. Kέντρα ελευθέρων σπουδών. || Ελεύθερο επάγγελμα, ατομικό και μη εξαρτώμενο από εργοδότη· (πρβ. ελευθέριο). ~ επαγγελματίας. || Ελεύθερη οικονομία*. Ελεύθερη αγορά*. || ~ σκοπευτής*. || Ελευθέρα ζώνη*. || (μετρ.) ~ στίχος, που δεν υπόκειται σε μετρικούς περιορισμούς.
7. (νομ.) που δεν είναι υποθηκευμένος: Ακίνητο ελεύθερο βάρους.
8. για μετάφραση που δεν ακολουθεί πιστά το πρωτότυπο.
9. (ως ουσ.) το ελεύθερο, η ελευθερία, στις εκφράσεις δίνω σε κπ. το ελεύθερο να κάνει κτ., του επιτρέπω. έχω το ελεύθερο να κάνω κτ., μου επιτρέπεται
ελεύθερα ΕΠIΡΡ χωρίς εμπόδιο, δέσμευση, εξαναγκασμό κτλ.: Mη διστάζετε· μιλήστε ~. Όποιος ~ συλλογάται, συλλογάται καλά.
[λόγ.: 1-3: αρχ. ἐλεύθερος (1γ: σημδ. γαλλ. libre, διαφ. το ελνστ. ἐλευθέρα `παντρεμένη΄ (δηλ. που δε βρίσκεται πια κάτω από την πατρική εξουσία)· 4-8: σημδ. γαλλ. libre· 9: σημδ. γαλλ. liberté]
———————————————–
ελευθέριος -α –ο # [elefθérios]: (λόγ.)
1. Ελευθέρια ήθη, που ρέπουν προς την ακολασία και τη φιληδονία· (πρβ. ακόλαστος, έκλυτος): Γυναίκα ελευθερίων ηθών, πόρνη.
2. Ελευθέριο επάγγελμα
: α. (παρωχ.) για επιστημονικό, συγγραφικό ή καλλιτεχνικό επάγγελμα, όταν ασκείται ατομικά. β. ελεύθερο επάγγελμα: Γιατροί, δικηγόροι και άλλα ελευθέρια επαγγέλματα.
[λόγ. < αρχ. ἐλευθέριος “που πράττει όπως ταιριάζει σε ελεύθερο”, σημδ.: 1: γαλλ. libertin· 2: γαλλ. (profession) liberale]
———————————————-
_MG_9933
Διάβασε ακόμη, για την ανάπτυξη της κατανόησης σου.
Το Μεγάλο Ταξίδι Των Λέξεων
Κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα βήμα. Το μακρύ ταξίδι για την γνώση ξεκινάει με ένα μικρό βήμα, και αυτό το βήμα είναι να αφαιρέσετε μια και καλή από το λεξικό σας την λέξη πιστεύω. Όπως και αρκετές ακόμη λέξεις, όπως, …προσπαθώ, …θα, …πρέπει, …ξέρω …ξέχασα, και άλλες που θα τις δούμε σε μια σειρά άρθρων. Ξεκινάμε με την λέξη Πιστεύω που είναι και η αγαπημένη λέξη των πολιτικών, των θρησκευτικών ταγών και των οικονομικοτεχνικών. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούν τόσο την λέξη πιστεύω, όσον αφορά τις πεποιθήσεις και τις προθέσεις τους, Πιστεύουν πως θα… είναι το μόνο που είναι ικανοί να κάνουν, πουν, αυτή είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία τους, η πίστη.
Ηράκλειτος ο Μέγας
Ο Ηράκλειτος θεωρείται ως ένας από του πρωϊμότερους φιλοσόφους αναγνωρίζοντας την παγκοσμιότητα της αλλαγής και ανάπτυξης, διαμέσου εσωτερικών αντιφάσεων. Διαφώνησε με τους Θαλή, Αναξίμανδρο και Πυθαγόρα γύρω από τη φύση της τελικής ουσίας, αλλά αντί αυτής υποστήριζε ότι η φύση των πάντων αποτελεί την αλλαγή την ίδια.
Χρησιμοποιεί το πυρ μεταφορικά παρά σαν λύση του υλικού μονισμού. Αυτό οδήγησε στη πεποίθηση ότι η αλλαγή είναι αληθής ενώ η σταθερότητα ψευδής. Για τον Ηράκλειτο τα πάντα βρίσκονται σε «ρευστότητα», όπως αφορίζει με το διάσημο «Τα Πάντα ρεί» !
Πέρα Από Το Καλό Και Το Κακό F.W.N.
Γράφτηκε το 1886 και είναι πιο επίκαιρο από τότε. Ασκεί δριμύτατη κριτική στις φιλοσοφίες του παρελθόντος, καταδικάζει τη θρησκεία, την ηθική και την πολιτική των ημερών του, επαναξιολογεί, κοντολογίς, όλες τις παραδεδεγμένες ιδέες με απώτερο στόχο να αναγγείλει την έλευση και την αναγκαιότητα μιας καινούργιας κοσμοαντίληψης,
που στηρίζεται θεωρητικά στην έννοια της θέλησης για δύναμη και που μπορεί να βρει την «πρακτική» εφαρμογή της μόνο αν κυριαρχήσει στην κοινωνία ο τύπος του ευγενούς ή, όπως τον ονομάζει ο συγγραφέας στο έργο του «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα», του υπεράνθρωπου.
…και άλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: