Το αρθρο αυτο ειναι μια προσεγγισι εις την γραμμικη γραφη. Με τη θεωρησι οτι οι απεικονισεις ειναι μαλλον νοηματολογικες και οχι αναγνωσιμες συλλαβες.
Δεν ηταν αναγνωσιμοι ηχοι συλλαβικης ομιλιας τα περιγραμματα μας. Ειναι αδυνατον να εχει λογικη βασι η ταυτοτητα γραμμικης γραφης με την ομιλια. Ειναι μια υποθεσι αυθαιρετος, οτι οι Κρητες ανεγιγνωσκον τα αναγραφομενα που σημερον καλουνται γραμμικες γραφες. Αλλωστε δεν ειναι δυνατον να δεχθουμε οτι υπηρχε τοσο μεγας πρωτογονισμος ομιλιας των Μινωων Kρητων. Αν ειναι δυνατον ο βασιλευς Μινως να ελεγε σαν καθυστερημενος ζουλου ΤΟ-ΡΑ-ΚΑ και να μη λεει θωραξ.
Αυτη η διαφορα γραμμικης γραφης και ομιλιας τονιζεται ετι περισσοτερον απο το γεγονος οτι απο τις "μεταφρασεις" της γραμμικης ελλειπουν βασικοι Ελληνικοι ηχοφθογγοι της καθημερινοτητος. Και αν μια γλωσσα μας ειναι αληθινα συλλαβικη αυτη ειναι η σημερινη! Οταν πραγματικα θελησαμε να υποταξουμε τους ηχους μεσα σε (περι)γραμματα. Δια τις αναγκες επικοινωνιας. Ομως ητο αδυνατον να ολοκληρωθει αυτη η μεταστοιχειωσι των ηχο-δυναμεων εις ευκολο-χρηστα γραφηματα. Μια ψευδης εικονα περι ανεξαρτητων γραμματων και περι της υπεροχης των εναντι των "περιορισμενων συλλαβικων γραμμικων." Ομως αυτο δεν εξηγει διατι ομιλουμε μονον μεσα απο 175 συλλαβες εναντι των ανω των 550 δυνατων συνδυασμων ανα δυο γραμματων μας. (Δια να μη γινει υπολογισμος και επι συνδυασμων τριων γραμματων.) Και αυτες οι 175 περιπου συλλαβες μας ειναι το μαλλον η ητον προδιαγεγραμμενες. Απο την φυσι.
Ετσι δια να αναφερθει και καποιο (αναποφευκτο) παραδειγμα τα γραμματα -Κ- και -Ρ- δυνανται μονον εναν διφθογγον να σχηματισουν τον -ΚΡ- και οχι τον αναστροφον -ΡΚ-. Εις την περιπτωσι αναστροφης αυτοματα διασπωνται εις δυο συλλαβες. Αρα εχουμε μια κατα-ορισμενη και περι-ορισμενη συλλαβικη γλωσσα. Η μια γλωσσα υπο-αγορευμενη απο καποιους κανονες. Που επιτρεπουν την χρησι μονον 175 συνδυασμων-συλλαβων (περιπου). Οταν προκειται να αναγνωσουμε τα γραπτα. Ενω ειναι δυνατον να εχουμε εναν απεριοριστον συνδιασμων γραπτων. Λοιπον δεν συμβαδιζει η γραπτη με την προφορικη. Ας δοκιμασει ο αναγνωστης οποιους συνδυασμους γραμματων μας και θα εκπλαγει. Ιδιαιτερα οταν αποπειραθει να τους αναγνωσει. Εκατονταδες οι γραπτες συλλαβες αλλα μονον μεχρι 175 οι αναγνωσιμες και οι δημιουργικες λεξεων. Αρα η γραμμικη γραφη πιθανως δεν αντιπροσωπευε και την προφορικη γλωσσα των Μινωων.
Και αυτο μας υποδεικνυει αυτη η ακαταλαβιστικη "αναγνωσι" των γραμμικων η οποια μεταλασσομενη αυθαιρετως μεσα απο αλχημιες (ποσο κοντινη η λεξι με την παρομοια "ασχημιες") ποικιλωνυμων νεο-αλχημιστων φθανει να γινεται των κατανοητων εννοιων. Οπως π.χ. τα βοοειδη και αλλα ευτραπελα.
Ενω αν ανεγνωριζετο ως απλα νοηματολογικη θα ητο και πλεον ελευθερα εις την μεταφρασιν της και θα ητο και πλεον η φανερα η ταυτοτης των γραφηματων με εννοιες. Ετσι ειναι ουτοπια να θεωρουμε οτι τα γραμματα μας απαγγελονται παντα ως συλλαβες οταν τα ευρισκομαι αναγεγραμμενα ως γραμμικη γραφη η οταν σχηματιζουμε αυθαιρετους συνδυασμους διφθογγων.
Ζουσαμε και ζουμε γλωσσικως με ενα προκαθορισμενο αριθμο ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ συλλαβων. Ολες οι αλλες συλλαβες μας ειναι δεικτες εννοιων και οχι τμηματα ενος αναγνωστικου. Μια συν-χρονος μορφη εινμαι και και τα καρτελλακια εις τα ρουχα που δεικνυουν οδηγιες πλυσιματος. Οπως και τα σηματα τροχαιας κ.λ.π. Δεν διαβαζονται μα διδουν το επιθυμητο νοημα. Και εν κατακλειδι τιποτα δεν βεβαιωνει οτι ειμαστε ικανωτεροι των Μινωικων Κρητων.
Οι οποιοι μαλλον διεκρινον τις δυνατοτητες του γραπτου και τους περιορισμους του προφορικου λογου. Δεν ηταν ταυτοσημες ηχου οι γραμμικες γραφες. Δεν ανεγιγνωσκοντο. Αλλωστε οι πλειστες ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ γραφες συνοδευονται και απο αριθμητικους (ποσοτικους) δεικτες. Και οι οποιοι δεν εγλυτωσαν την αυθαιρεσιαν των ηχοπλαστων. Ετσι το ΕΙΚΟΣΙ δια να ενισχυσει μεταφραστικες θεωριες εξισωθηκε με το σπιτικο και δοτικο ΟΙΚΟΣΙ !
Τρίτη 21 Απριλίου 2009
ΠΕΡΙ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΩΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου