«Το ζήτημα της ελληνικής ιερατικής σχολής της Χάλκης θα επιλυθεί στα πλαίσια της θρησκευτικής ελευθερίας».
Τα παραπάνω υποστήριξε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης των θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Μπαρντάκογλου, σε συζήτηση που έγινε γύρω από την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η οποία έκλεισε από το τουρκικό κράτος το 1971.
Ο Μπαρντάκογλου σε μια συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι «ως μουσουλμάνος και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας υποστηρίζω την θρησκευτική ελευθερία όλων».
Διατυπώθηκε για πρώτη φορά μια διαφορετική τοποθέτηση από ανώτερο υπεύθυνο των Θρησκευμάτων στην Τουρκία.
«Θα πρέπει να ενεργούμε με βάση την ηθική», είπε, «και να στηριζόμαστε σε αρχές για το ζήτημα αυτό»
Ο ανώτερος Τούρκος υπάλληλος ανέφερε πως οι πρόγονοί του άνοιξαν τη Σχολή της Χάλκης.
«Ήμουν ανέκαθεν υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των θρησκευτικών ομάδων στη χώρα μας» τόνισε.
Η Ιερατική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1844 στο νησί Χάλκη, στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Ήταν η κύρια Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το κλείσιμό της το 1971.
»Το εγκατεστημένο στην Κωνσταντινούπολη Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο, διαμαρτύρεται εδώ και καιρό μέσω του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την επαναλειτουργία της Σχολής, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Ελληνικού Ορθόδοξου Κλήρου»
Ο Αλί Μπαρντάκογλου άγγιξε και ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα, όπως χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο, για την υπόθεση μια πρώην ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Ταρσό που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος το 1943 και μετατράπηκε σε μουσείο. Υποστήριξε, μάλιστα, πως κι αυτό πρέπει να μετατραπεί πάλι σε χώρο λατρείας.
«Οι εκκλησίες πρέπει να παραμένουν εκκλησίες και τα τζαμιά να παραμένουν τζαμιά» είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε την θρησκευτική ελευθερία λέγοντας πως
« Oι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζουν ανοιχτά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, ακόμη και οι άθεοι έχουν θέση σε αυτήν την κοινωνία. Δίχως να σημαίνει αυτό πως εγκρίνουμε τον αθεϊσμό».
Σχετικά με τους Αλεβίτες, είπε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να εξετάσει το ρόλο τους στην τουρκική κοινωνία και θα προβεί σε μια καλύτερη πολιτογράφηση της θρησκευτικής αυτής ομάδας.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου