Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

Στα Γρεβενά το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο των Βαλκανίων

Θα τοποθετηθεί στις πλαγιές του όρους Όρλιακας, τοποθεσία ιδανική για αστρονομικές παρατηρήσεις, σύμφωνα με τον γρεβενιώτη αστροφυσικό Θανάση Οικονόμου που έχει αναλάβει τις επιστημονικές μελέτες.

Του Γιώργου Χρηστίδη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αστεροσκοπείου στα Γρεβενά, καθώς οι επιστημονικές μελέτες είναι ήδη έτοιμες, ενώ η νομαρχία έχει εξασφαλίσει την ένταξη του έργου στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ) και μέσα στην εβδομάδα θα έχει προκηρύξει το διαγωνισμό για την προμήθεια του επιστημονικού τηλεσκοπίου.


"Η κατασκευή του τηλεσκοπίου θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια και το κόστος του φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευτεί εντός των ημερών. Παράλληλα, μέσα στον ίδιο ορίζοντα διετίας, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οπότε ευελπιστούμε ότι το 2011 το αστεροσκοπείο θα είναι έτοιμο", δήλωσε στη "Μ" ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.


Το αστεροσκοπείο θα είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα τοποθετηθεί στις πλαγιές του όρους Όρλιακα στα Γρεβενά, μία ιδανική τοποθεσία για αστρονομικές παρατηρήσεις, σύμφωνα με το γρεβενιώτη αστροφυσικό που έχει αναλάβει τις επιστημονικές μελέτες Θανάση Οικονόμου.
"Ο σκοπός του αστεροσκοπείου είναι τριπλός: Ο πρώτος είναι ο καθαρά εκπαιδευτικός. Θέλουμε το εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο να γίνει και ρομποτικό, ώστε τα σχολεία να μπορούν να συνδέονται μέσω Ίντερνετ με το αστεροσκοπείο, να επιλέγουν τα σώματα που θέλουν να παρατηρήσουν, να κατεβάζουν τα δεδομένα στους υπολογιστές τους και την επόμενη μέρα να τα σχολιάζουν οι μαθητές με τους δασκάλους στην τάξη. Αυτό μπορεί να γίνει από τα σχολεία όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης.


"Κατά δεύτερον, θα δημιουργήσουμε μία αστρομαρίνα με υποδομές για τους ερασιτέχνες αστρονόμους, ώστε να μπορούν να στήνουν τα δικά τους όργανα παρατήρησης. Ο τρίτος στόχος είναι ο καθαρά ερευνητικός και επιστημονικός. Περιμένουμε να έχουμε συμμετοχή από όλη την Ευρώπη στις έρευνες", εξήγησε στη "Μ" ο κ. Οικονόμου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, επιστημονικός συνεργάτης της NASA από τη δεκαετία του 1960 και εμπνευστής της δημιουργίας του αστεροσκοπείου στα Γρεβενά.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ


Ο κ. Οικονόμου ήταν το κεντρικό πρόσωπο και στην 3η "Γιορτή των Άστρων", που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών. Τηλεσκόπια υψηλής ευκρίνειας με τον απαιτούμενο εξοπλισμό στήθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης από συνεργάτες του κ. Οικονόμου, οι οποίοι και ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στα αστέρια. Στην εκδήλωση ο κ. Οικονόμου μίλησε για τα ευρήματα των πρόσφατων διαστημικών αποστολών στον Άρη, στις οποίες ο ίδιος έχει καθοριστική συμμετοχή, καθώς είναι από τους ανθρώπους της NASA που κατασκεύασαν και χειρίζονται τα "μηχανάκια" που εξερευνούν τον κόκκινο πλανήτη.
Να σημειωθεί πως το 2009 έχει ορισθεί από την UNESCO και τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση ως Διεθνές Έτος Αστρονομίας.


ΠΗΓΗ

Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: