Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αλβανία: δύο μικροί θησαυροί στην αρχαία Επίδαμνο




«Δύο μεταλλικοί κρύπτες κερμάτων που ανακαλύφθηκαν το περασμένο έτος, στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο αμφιθέατρο του Δυρραχίου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και είναι έτοιμες να εκτεθούν και να μελετηθούν».

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον Φρεντερίκ Σταμάτι που είναι επικεφαλής του εργαστηρίου αρχαιομετρίας και αποκατάστασης αρχαιοτήτων στα Τίρανα.

Οι κρύπτες ανήκουν σε δύο διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη περιείχε οκτώ χάλκινα κέρματα της βυζαντινής περιόδου, ενώ η δεύτερη, που είναι νεωτέρας περιόδου περιείχε 23 οθωμανικά νομίσματα ανάμεικτα από ασήμι και χαλκό.

Η ανακάλυψη έγινε από μια κοινή αρχαιολογική έρευνα αλβανών και ιταλών αρχαιολόγων στο χώρο του αμφιθεάτρου του Δυρραχίου ( αρχαία ελληνική Επίδαμνος) τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοινώθηκε ο μικρός βυζαντινός θησαυρός καθορίζεται στον 13ο αιώνα, ενώ ο δεύτερος ανήκει στην οθωμανική περίοδο, τα νομίσματα είναι από νομισματοκοπείο της Κωνσταντινούπολης και παρόμοιά τους δεν έχει βρεθεί.

Ο Σταμάτι στην έκθεσή του ανέφερε ότι τα οθωμανικά νομίσματα καθορίζουν την αρχή των καπιταλιστικών σχέσεων στα βαλκάνια σε μια περίοδο ανάπτυξης του εμπορίου.


Αν και τα ευρήματα είναι λίγα, εντούτοις, μαρτυρούν τον τρόπο συναλλαγής μιας περασμένης εποχής παρέχοντας πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές τουλάχιστον για την περιοχής της Αλβανίας.

Στο αμφιθέατρο της αρχαίας Επιδάμνου είχαν βρεθεί και παλαιότερα άλλοι δύο μικροί θησαυροί και όπως σημειώνεται «στο χώρο αυτόν έζησε, προφανώς, ένα πλούσιο μέρος του πληθυσμού της αρχαίας πόλης».

Ἂρθρα & Σκέψεις – alsat tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: