Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Απαξίωση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία (του δεύτερου Παρθενώνα).Ειδικοί του χώρου της αρχαιολογίας επισημαίνουν πως ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στην Φιγαλεία της Ηλείας αποτελεί, ίσως μετά τον Παρθενώνα, το σπουδαιότερο, από αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής άποψης, Ναό που διασώζεται σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
Παρά το πέρασμα άνω των 24 αιώνων από την κατασκευή του είναι πολύ καλά διατηρημένος.
Αντιπροσωπεύονται δε και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας: ιωνικός, δωρικός και κορινθιακός.

Ο ναός είναι κτισμένος σε μια εντυπωσιακά όμορφη τοποθεσία σε υψόμετρο 1.131 μ., που φέρει το αρχαίο όνομα “Βάσσαι”, που σημαίνει μικρή κοιλάδα μέσα στα βράχια και είναι κτισμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο.

Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο και έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο.
Στον σηκό υπήρχε κίονας με κορινθιακό κιονόκρανο, που είναι το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα. Στο ναό υπήρχε μαρμάρινη, ανάγλυφη ζωφόρος με παράσταση αμαζονομαχίας και κενταυρομαχίας.
Οι πλάκες της ζωφόρου, ωστόσο, έχουν υφαρπαγεί και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο ναός, ο οποίος είναι έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Ικτίνου, χρονολογείται γύρω στα 420 π.Χ. και κτίσθηκε πάνω σε παλαιότερο ναό, από τους κατοίκους της Φιγάλειας προς τιμήν του Επικουρίου Απόλλωνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από λοιμό.

Ότι ωστόσο μας κληρονόμησαν οι πρόγονοι μας και μάλιστα με απαράμιλλη κατασκευαστική τελειότητα και ποιότητα (διάρκειας 2,5 χιλιάδων χρόνων!), το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να το υποβαθμίσει και να το κρύψει ωσάν να επρόκειτο για εχθρό του Ελληνικού πολιτισμού.
Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί πως το έργο της αναστήλωσης και συντήρησης του ναού δεν λέει να ολοκληρωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια!

Και πως γίνεται να μην υπάρχει, εδώ και ένα χρόνο περίπου, έντυπο του ναού στην Ελληνική γλώσσα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των εργαζομένων προς το Υπουργείο Πολιτισμού;

(του Νίκου Νικολόπουλου – www.nikosnikolopoulos.gr)- olympia.gr
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: