Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Πουλάνε στις ΗΠΑ τα... προσωπικά μας δεδομένα

Η ΑΡΧΗ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ «HELLAS NAVIGATOR» ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Από τον Γενάρη του 2004 η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει, παρανόμως, ηλεκτρονικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα πολιτών και στοιχεία επιχειρήσεων (ονόματα, διευθύνσεις κ.λπ.) που περιλαμβάνουν ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη βάση δεδομένων τηλεφώνων της Ελλάδας.


Η εταιρεία Calino, που εμπορεύεται το προϊόν ................


«Hellas Navigator» και το διαφημίζει με τον τίτλο «Χρυσά πελατολόγια», πούλησε τα στοιχεία αυτά αντί 170.000 δολαρίων στις ΗΠΑ, με τη δυνατότητα, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, να χρησιμοποιήσει και να επεκτείνει τα σύνολα δεδομένων και να τα αντιγράψει σε πολλαπλά αντίτυπα για τις υπηρεσίες της. Για να διαβιβαστούν, όμως, τέτοια στοιχεία σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτείται, σύμφωνα με το ν. 2472/1997, προηγούμενη άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κάτι που δεν υπήρξε.

Ο εντοπισμός

Η παράνομη διαβίβαση των δεδομένων στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (United States Government, Department of State, Office of Acquisition) αποκαλύφθηκε ύστερα από έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στα γραφεία της Calino. Αφορμή αποτέλεσαν δέκα καταγγελίες με σημείο αιχμής το προϊόν «Hellas Navigator». Πρόκειται για έναν επαγγελματικό τηλεφωνικό κατάλογο, ο οποίος συνδυάζει δυνατότητες εντοπισμού διευθύνσεων φυσικών προσώπων πάνω σε ψηφιακό χάρτη, με στοιχεία κατοίκων και εταιρειών (τηλέφωνα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, επάγγελμα) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Αρχή, υπό την προεδρία του Χρ. Γεραρή, εντόπισε πολλαπλές παραβιάσεις στην επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η εταιρεία και της επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ, διατάσσοντας παράλληλα την καταστροφή του αρχείου που διατηρεί και τη διαγραφή όλων των ηλεκτρονικών διευθύνσεων από το Hellas Navigator.

Να σημειωθεί ότι η Calino στα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνει για τη διαφήμισή της αναφέρει ότι έχει τη μεγαλύτερη βάση με 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανά κατηγορία, διευθύνσεις από 5.500.000 κατοίκους και κατάλογους με 110.000 αριθμούς fax και e-mail.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι η εταιρεία παρανόμως συλλέγει:

**Ολες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που συναντά στο Διαδίκτυο, με τη χρήση λογισμικού-αράχνης, τις οποίες στη συνέχεια πουλά σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για να χρησιμοποιηθούν ως λίστες αποστολής διαφημιστικού υλικού. Οπως επισημαίνει η απόφαση (83/2009), το αυτόματο λογισμικό έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να μην κάνει καμία διάκριση των διευθύνσεων που συλλέγει με κριτήριο το σκοπό της δημοσίευσής τους, με συνέπεια η συλλογή του αρχείου να μη γίνεται με τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους νόμιμους σκοπούς.

**Στοιχεία από επαγγελματικές ενώσεις (επιμελητήρια, δικηγορικούς, φαρμακευτικούς, ιατρικούς συλλόγους κ.λπ.) ή από επαγγελματικές εκθέσεις.

Σύμφωνα με την Αρχή, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει, προηγουμένως, μέσω ατομικής επιστολής, τα μέλη των ενώσεων για την επεξεργασία των στοιχείων τους ώστε να μπορούν να διατυπώσουν τυχόν αντιρρήσεις.

**Στοιχεία από τον κατάλογο συνδρομητών του ΟΤΕ, τα οποία υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία μέσω του λογισμικού Hellas Navigator και συσχετίζονται με γεωγραφικά δεδομένα. Ετσι, μπορεί κάποιος να σχεδιάσει μια γεωγραφική περιοχή πάνω στον χάρτη και να βρει τα στοιχεία των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής αυτής.

Η Αρχή προειδοποιεί την εταιρεία ότι μπορεί να παρέχει αυτή τη δυνατότητα αλλά μόνο σε όσους συνδρομητές τηλεφωνίας έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Τέλος, της επέβαλε πρόστιμο και για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή fax, χωρίς τη συγκατάθεση των συνδρομητών. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ VENDETTA

2 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Εύχομαι κάθε επιθυμία σας να πραγματοποιηθεί, σε προσωπικό και οικογενειακό τομέα. Ακόμα η γέννηση του Χρίστου και ο καινούργιος χρόνος να σας προσφέρει κάθε χαρά, υγεία και ευτυχία.
Δημήτρης Κωστικιάδης

ΦΙΛΙΠΠΟΣ είπε...

Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

www.ksipnistere.blogspot.com
email : ksipnistere1@gmail.com