Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Εξωγήινης καταγωγής η ατμόσφαιρα

Τα αέρια που σχημάτισαν την γήινη ατμόσφαιρα και πιθανότατα σε επόμενο στάδιο και τους ωκεανούς στον πλανήτη δεν προήλθαν από το εσωτερικό της Γης αλλά από το διάστημα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Έτσι ανατρέπεται η μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη ότι πελώρια ηφαίστεια σκόρπισαν με τις εκρήξεις τους τεράστιες ποσότητες αερίων στην πρώιμη Γη.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χιούστον. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Αν επαληθευθεί, σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η τωρινή θεωρία της δεκαετία του ‘50, ότι τα ηφαίστεια ήσαν η αρχική πηγή της γήινης ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη, όταν η Γη – όπως και οι άλλοι πλανήτες – δημιουργήθηκε από το πρωταρχικό νέφος σκόνης και αερίων στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα, παγίδεψε στο μανδύα της, κάτω από το φλοιό της, ένα μέρος αυτών των αερίων. Στη συνέχεια, κατά τις εκατοντάδες εκατομμυρίων ετών που πέρασαν, τα παγιδευμένα αέρια επέστρεψαν στη γήινη ατμόσφαιρα μέσα από διαδοχικές ισχυρές εκρήξεις ηφαιστείων.

Η γήινη βαρύτητα συγκράτησε τα αέρια να μην διασκορπιστούν ξανά στο διάστημα και το ανακάτεμά τους – μαζί με την επίδραση του οξυγόνου που δημιούργησε η φωτοσύνθεση των φυτών καθώς και τα άλλα μόρια που προήλθαν από την εξέλιξη της ζωής – σχημάτισαν σταδιακά την ατμόσφαιρα που γνωρίζουμε σήμερα και χάρη στην οποία ζούμε.

Όμως οι επιστήμονες αξιοποιώντας νέες εξελιγμένες τεχνικές μελέτησαν τέτοιου είδους αρχαία ηφαιστειακά αέρια, παγιδευμένα επί δισεκατομμύρια χρόνια σε βαθειά πηγάδια στο Νέο Μεξικό, από όπου ποτέ πριν δεν είχαν βγει στην επιφάνεια και συνεπώς δεν είχαν "μολυνθεί" από τη σημερινή ατμόσφαιρα.

Οι αναλογίες ισοτόπων και οι ποσότητες των σπάνιων αέριων στοιχείων "κρυπτόν" και "ξένον" οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι αναλογίες και οι ποσότητές τους δεν ταιριάζουν καθόλου με αυτές που εκτιμάται ότι υπήρχαν στο πρωτογενές νέφος αερίων ηλιακής προέλευσης, που παγιδεύτηκε κάτω από το γήινο φλοιό. Οι αναλογίες των "ηλιακών αερίων" που υπήρχαν στην πρωτόγονη Γη, συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα στον ηλιακό "άνεμο" και έτσι έχουν μετρηθεί από δορυφόρους.

Αντίθετα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αναλογίες του "κρυπτού" και του "ξένου" στα σημερινά παγιδευμένα υπόγεια αέρια ταιριάζουν μια χαρά με εκείνες που υπάρχουν σε ορισμένους μετεωρίτες, όπως έχουν δείξει αναλύσεις μετεωριτών που έπεσαν στη Γη. Οι μετεωρίτες αυτοί σχηματίστηκαν πριν περίπου 4,5 δισ. χρόνια, στην απαρχή του ηλιακού μας συστήματος.

Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα ηφαιστειακά αέρια δεν συνέβαλαν σχεδόν καθόλου στη δημιουργία της πρώτης ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Αντίθετα, ως πιθανότερη πηγή προέλευσης μεγάλου μέρους της πρωτο-ατμόσφαιρας και των πρώτων ωκεανών θεωρούν το "βομβαρδισμό" της αρχαίας Γης με κομήτες και μετεωρίτες, που ήσαν πλούσιοι σε αέρια και νερό και προέρχονταν από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Η πτώση τους στη Γη προκάλεσε την εξάτμισή τους από τη σφοδρή σύγκρουση, γεμίζοντας με υδρατμούς και άλλα αέρια – όπως κρυπτόν, ξένον κλπ – τον πλανήτη μας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: