Πράκτορες με… παραλλαγή
Από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμία ουσιαστική ενημέρωση. «Ας είναι καλά οι νταλικιέρηδες», λέει ταξίαρχος του Πενταγώνου
«Χακί» πράκτορες πληροφοριών στις Ένοπλες Δυνάμεις! Τόσο ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, έχουν πεισθεί ότι η δημιουργία «Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» πρέπει να αποτελέσει θέμα άμεσης προτεραιότητας, λόγω της αδυναμίας(;) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) να καλύψει διαχρονικά τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πρώτη «φουρνιά» 150 υπαξιωματικών, οι οποίοι μιλάνε άψογα κάποια από τις γλώσσες της Βαλκανικής, είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα μόλις υπάρξει νόμος που θα καλύψει τη δράση της νέας υπηρεσίας πληροφοριών.
Ο Βαγγέλης Βενιζελος είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την «μαύρη τρύπα» στην ροή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος και διαπίστωσε και ο ίδιος το πρόβλημα παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα δελτία πληροφοριών της ΕΥΠ. Η ενημέρωση που παρείχαν σε επίπεδο στρατιωτικών – στρατηγικών πληροφοριών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς… απλοϊκή. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών για τις εξελίξεις σε χώρες που ενδιαφέρουν την Ελλάδα προέρχονταν από τις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές», δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά και Internet.
Σε μία πρώτη συζήτηση που είχε ο υπουργός Άμυνας με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματικούς, το πρώτο που ζήτησε ήταν να διευκρινιστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία πληροφοριών. Σύντομα διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ανύπαρκτο και έδωσε εντολή για τη σύνταξη σχεδίου νόμου, αφού το μόνο που υπήρχε ήταν ένα σχέδιο νόμου που θα κάλυπτε τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, η οποία δημιουργήθηκε το 2003, με επικεφαλής τον σημερινό Α/ΓΕΣ, στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Ο στρατηγός Φράγκος έχει εξειδικευτεί στον τομέα των πληροφοριών εδώ και χρόνια, έχει υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Άγκυρα και γι αυτό το παρατσούκλι που τον ακολουθεί είναι αυτό του… «στρατηγού-σκιά». Δεν ήταν τυχαίο ότι το κινητό του τηλέφωνο ήταν ένα από αυτά που παρακολουθούνταν στην υπόθεση των υποκλοπών «Vodafone».
Η ΔΔΣΠ υπαγόταν στον Α/ΓΕΕΘΑ και είχε τέσσερις διευθύνσεις επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών από «ανθρώπινη προέλευση» (Humint), την επεξεργασία και αξιολόγησή τους και την εκπόνηση σεναρίων «ψυχολογικών επιχειρήσεων».
Η προσπάθεια λειτουργίας της ΔΔΣΠ δεν κράτησε πολύ. Με την επάνδρωσή της να μην ξεπερνά ποτέ το 60%, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, τον υπόγειο πόλεμο που δέχτηκε από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και από την ΕΥΠ, ήταν λογικό η προσπάθεια να μην έχει συνέχεια.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμία ουσιαστική ενημέρωση και είναι χαρακτηριστικό αυτό που υποστηρίζει ταξίαρχος των Τεθωρακισμένων, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε νευραλγική θέση του Πενταγώνου: «Ας είναι καλά οι… νταλικιέρηδες οι οποίοι μας ενημερώνουν για κάποιες μετακινήσεις στρατευμάτων που βλέπουν σε γειτονικές χώρες»!
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει δεχτεί εισηγήσεις ακόμη και για τη δημιουργία ξεχωριστού Σώματος Πληροφοριών, στο οποίο θα υπηρετούν μονίμως εκπαιδευμένοι στον τομέα των πληροφοριών αξιωματικοί. Αν και ο υπουργός Άμυνας είδε θετικά αυτές τις εισηγήσεις, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις αντιρρήσεις που προέρχονται κυρίως από το ΓΕΣ.
Οι επιτελείς εναντιώνονται σε αυτή την προοπτική φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί μία «κάστα» αξιωματικών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευσή τους και την τεχνολογική τους υποστήριξη κυνηγώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα της.. γειτονικής ΕΥΠ να επιβεβαιώνει κατά καιρούς αυτούς τους φόβους, οι ανησυχίες των στρατιωτικών θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σύνδρομα του παρελθόντος.
Οι στρατιωτικοί προτείνουν να επιλέγονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στον τομέα των πληροφοριών και θα αξιοποιούνται αναλόγως μέσα από τις μονάδες στις οποίες θα τοποθετούνται. Ήδη υπάρχει μία «μαγιά» 150 υπαξιωματικών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τα σχολεία εκμάθησης βαλκανικών γλωσσών που λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ.
Σε όλη την χώρα λειτουργούν 10 τέτοια σχολεία κάθε χρόνο, στα οποία Έλληνες στρατιωτικοί μαθαίνουν όποια γλώσσα γειτονικής χώρας επιθυμούν. Αυτοί, προτείνουν οι επιτελείς του ΓΕΣ, μπορούν να στελεχώσουν σε πρώτη φάση την «Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών», με αποκλειστική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Οι στρατιωτικοί δεν θέλουν να έχουν καμία εμπλοκή με την ΕΥΠ, καθώς όλες οι προσπάθειες συνεργασίας τους με την υπηρεσία της Κατεχάκη δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
Του Πάρι Καρβουνόπουλου
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΝΕW WORLD ORDER-WAKE UP
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου