Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών στα χρηματιστήρια......εμπορευμάτων


  
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στα μεγάλα διεθνή dealing rooms και σε κύκλους του χώρου των commodities, μπορεί (αν κάτι δεν πάει καλά) να τινάξει στον αέρα ακόμα και το ισχυρότερο ταμπλό του κόσμου, αυτό του COMEX. Μπορεί δε, να μην είναι η πρώτη φορά που ακούγονται φωνές για "φούσκα" στην παγκόσμια αγορα αγαθών, όμως πλέον τα δεδομένα γίνονται συγκεκριμένα, ενώ το όνομα που εμπλέκεται είναι ενός εκ των κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, της JP Morgan.
 

Η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έχει δημιουργήσει από το καλοκαίρι και μετά, μια γιγάντια short θέση στο ασήμι που ανέρχεται σε 3.300 εκατομμύρια ουγκιές, όπως τουλάχιστον αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Guardian" με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως το "σπίτι" όχι μόνο δεν μπορεί να βρει το ανάλογο μέταλλο σε φυσική μορφή, στην περίπτωση που αναγκαστεί να προχωρήσει στην λεγόμενη "φυσική παράδοση", αλλά και στην περίπτωση που θα πρέπει να προχωρήσει σε κάλυψη της ανοιχτής θέσης (short covering), τότε μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει την τιμή μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.
 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ουκ ολίγα σχόλια αναλυτών και traders των εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αυτή η μαζική αρνητική θέση της JPM είναι έτοιμη να εκραγεί στο πρόσωπό της και προσθέτουν πως οι επικεφαλής του COMEX δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια, γνωρίζοντας πως η ποσότητα που εικονικά έχει πουλήσει η JP Morgan πολύ απλά δεν υπάρχει στα θησαυροφυλάκια.



Συν του ότι σήμερα η τιμή το αργύρου έχει βρεθεί κοντά στα 30 δολάρια η ουγκιά και έχει πραγματοποιήσει ανοδική κίνηση της τάξεως του 50% στους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που θεωρητικά μεταφράζεται σε τεραστίου μεγέθους λογιστικές ζημιές για την JP Morgan.


Ενδιαφέρον όμως έχει να δουμε και το γιατί, ένας κατά κοινή ομολογία κορυφαίος όσο και έμπειρος επενδυτικός οίκος, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την παγκόσμια αγορα. Σύμφωνα με επαγγελματίες του COMEX η JP Morgan έχει εντάξει το short ποντάρισμα στο ασήμι σε ένα ευρύτερο επενδυτικό μοντέλο που συμπεριλαμβάνει νομίσματα και κυρίως βέβαια δολάρια.


Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, ο οίκος σορτάρει ασήμι, προκειμένου να κάνει hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) σε θέσεις που διατηρεί στο δολάριο, η ισοτιμία του οποίου συνδέεται και επηρεάζεται από το ασήμι.

Δηλαδή αν ισχυροποιηθεί το πράσινο νόμισμα θα πέσει η τιμή του εμπορεύματος, ή αν αποδυναμωθεί, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Συνεπώς οι διαχειριστές της JP Morgan αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να κλειδώσουν κάποια επίπεδα, προκειμένου να μην χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους σε ένα ενδεχόμενο νέο στραβοπάτημα των αγορών, από τα συχνά που αντιμετωπίζουμε και ειδικά στον ιδιαιτέρως ευαίσθητο κόσμο των νομισμάτων.





Ενώ οι κακές γλώσσες λένε, για την ακρίβεια την κατηγορούν, πως η JP Morgan ενεργεί ως αντιπρόσωπος για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στην αγορά, γιατί κάθε "tick" υψηλότερα στην τιμή του αργύρου, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ και ως γνωστό αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί έχουν λόγους, (κυρίως ανταγωνισμού), να θέλουν αδύναμο δολάριο.

Αν είναι έτσι, τότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως η JP Morgan έχει αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό παιχνίδι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, δεδομένης της επικίνδυνα μεγάλης short θέσης που έχει ανοίξει.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=1066&nt=6&lang=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: