Της φυλακής το... κάγκελο γίνεται εσχάτως, ως απότοκο ενός μπαράζ αποδράσεων, ομηρειών, σπασμωδικών μέτρων καταστολής και περαιτέρω περιστολής των όποιων ελευθεριών και δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι φυλακές να μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε πυριτιδαποθήκες.
Από την άλλη, στο βάθος αρχίζει να φαίνεται βέβαιη η προσφυγή σ’ ένα περιπεπλεγμένο σύστημα ιδιωτικών «σωφρονιστικών» καταστημάτων, τεχνολογίας κράτησης και επαγγελματιών σεκιούριτι. Για να φτάσουμε όμως εκεί, προϋπόθεση αποτελεί η πυριτιδαποθήκη να εκραγεί, ώστε η φυλακή να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, υπό τις ευλογίες μάλιστα της τρομοκρατημένης από τη βία κοινής γνώμης.
Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, είναι επειδή σας είχαμε προϊδεάσει με αναλυτικό ρεπορτάζ τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με τον στόχο που είχε η πρόταση για τα βραχιολάκια στους έγκλειστους ως μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών. Πριν γυρίσουμε όμως στο παρελθόν, ας δούμε πώς, ενδιαμέσως, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έστρωσαν κι εξακολουθούν να στρώνουν το χαλί στους επιχειρηματίες ανθρωποφύλακες.
Ιδιωτική ασφάλεια
Είναι γνωστές οι απαιτήσεις της τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Αν και ποτέ δεν έγινε ουσιαστική μνεία για ψαλίδι στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο ο Δένδιας, ως προάγγελος της τρόικας, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, περιγράφοντας την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., μίλησε για μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων και δημιουργία ενός σώματος 40.000 ατόμων, αντί των σημερινών σχεδόν 60.000.
Τότε κάποιοι, με δεδομένη την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας και την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. ν’ ανταποκριθεί, μίλησαν για... παραλήρημα του υπουργού. Όμως ο Δένδιας, πριν απ’ όλους, είχε ερμηνεύσει το τοπίο και έσπευδε να ράψει το κουστούμι της Αστυνομίας στα μέτρα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να συρρικνώσει την Αστυνομία στον μέγιστο βαθμό και παράλληλα να διογκώσει τη βιομηχανία της πιστοποιημένης παροχής ιδιωτικής ασφάλειας, η οποία θα βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τα κέντρα πληροφοριών της Αστυνομίας.
Δεν θα είναι λοιπόν η Blackwater που θα έρθει ν’ αναλάβει καθήκοντα φύλακα και ανθρωποφύλακα, αλλά πολλές εγχώριες και ξένες Blackwater που θα «συνδράμουν» το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Αστυνομία προορίζεται να συρρικνωθεί σ’ έναν μηχανισμό το πολύ 40.000 (άλλοι μιλούν ακόμη και για 30.000) υπηρετούντων.
Η αρχή της συρρίκνωσης έχει γίνει με το διετές πάγωμα προσλήψεων και την ποσόστωση στην εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές για κάποια χρόνια. Ίσως μάλιστα να μην απαιτηθεί καν πενταετία, καθώς οι διαφαινόμενες μισθολογικές περικοπές θα οδηγήσουν συντομότερα μεγαλύτερο από τον «προσδόκιμο» αριθμό αστυνομικών στην έξοδο. Θα προηγηθεί βεβαίως η «αναδιάρθρωση» των υπηρεσιών και κυρίως του νέου καθηκοντολογίου, με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. θ’ απαλλαχθεί από πάρεργα, ώστε απερίσπαστη ν’ αφιερωθεί στο έργο της πρόληψης και, κυρίως, της καταστολής.
- Πώς όμως θα κρατήσουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;
- Πώς θα μειώσουν πάνω από 30% το προσωπικό, άρα και τη δημόσια δαπάνη, χωρίς να γίνει έκπτωση στη δημόσια τάξη;
Όπως σωστά έχετε αντιληφθεί, μπαίνουμε στον αστερισμό των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας...
ΙΕΚ και άδειες
Το χαλί είχε αρχίσει να στρώνεται από την αρχή της κρίσης και τη δεύτερη θητεία Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν καθιερώθηκε η... φοίτηση σε ΙΕΚ όσων ήθελαν να «καταταγούν» στον κλάδο των ιδιωτικών αστυνομικών.
Τότε ψάχναμε να βρούμε ποιων επιχειρηματιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται, παραβλέποντας κι εμείς το βάθος του σχεδιασμού. Η πραγματικότητα άρχισε να αναδύεται στην αυγή του 2012, όταν νομοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση σε ΙΕΚ των άνεργων που επέλεξαν την επαγγελματική αποκατάσταση στις εταιρείες σεκιούριτι. Ως προϋπόθεση θεσμοθετήθηκε η... «φοίτηση» για 105 ώρες, ακόμη και μέσω... Skype (!!!), με τον άνεργο να πληρώνει 350 - 450 ευρώ.
Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος με ερώτηση στη Βουλή, μετά τη «φοίτηση» ο επίδοξος σεκιουριτάς θα πρέπει να πληρώσει άλλα 150 ευρώ για νέες εξετάσεις, ώστε να λάβει τη σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), φορέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης! Τόμπολα...
Εδώ κρύβεται το μυστικό. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού βοηθητικού της κολοβωμένης και φθηνότερης ΕΛ.ΑΣ. και ελεγχόμενου από αυτή προσωπικού, που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 60.000 άτομα: ενώ σήμερα το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 60.000 και είναι ακριβό, με τις νέες αλχημείες θα ξεπεράσει τις 100.000 και θα είναι πάμφθηνο. Κατά την άποψή μας, η προοπτική να επιτραπεί στους σεκιούριτι το δικαίωμα οπλοφορίας και οπλοχρησίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Το δε κράτος θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα από την υποχρεωτική φοίτηση και την υποχρεωτική πιστοποίηση. Μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.
Σεκιούριτι παντού...
Στις 10 Απριλίου ο Δένδιας εδέησε ν’ απαντήσει σε κατατεθειμένη από μηνός ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία του ζητούσαν να εξηγήσει «γιατί δεν έχει μπει στον κόπο να διαψεύσει τα αναγραφόμενα στον Τύπο» και γιατί δεν διέψευσε δημοσίευμα, τον περασμένο Αύγουστο, για την ανάληψη της ασφάλειας του κτηρίου της Βουλής από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Academi, πρώην Ze, πρώην Blackwater. Οι βουλευτές μιλούσαν για εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί με δολοφονίες πολιτών και βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ, αλλά και παράνομες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Δένδιας περιορίστηκε ν’ απαντήσει ότι, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλειά της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία, καθορίζει τη δύναμη της Αστυνομίας και εγκρίνει το προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής, η οποία τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΛ.ΑΣ., διά της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής, ασκεί το σύνολο των αστυνομικών δραστηριοτήτων. Κι εμείς τον πιστέψαμε...
Βραχιολάκι και ιδιωτικές φυλακές
Με αφορμή τη συζήτηση του νόμου για το λεγόμενο βραχιολάκι στους έγκλειστους των φυλακών, θυμηθήκαμε το προφητικό, όπως αποδεικνύεται, ρεπορτάζ μας του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αφορμή μια δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές εξαιτίας της συμφόρησης και των μειωμένων δαπανών, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις για παρακολούθηση των κρατουμένων στην άδειά τους με συσκευή γεωεντοπισμού.
Τότε έκανε λόγο και για την αναγκαιότητα της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής μορφής έκτισης ποινών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα. Τα ίδια ακριβώς ζητήματα επανέρχονται τώρα με αφορμή τις αποδράσεις και την... υπερσυσσώρευση ψυχών σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά. Επειδή, όπως γράφαμε, είμαστε καχύποπτοι, δείτε πώς καταλήγουμε σε ένα ταξινομημένο αποτέλεσμα: στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και στις ιδιωτικές φυλακές...
Καταρχάς, σημειώνουμε ότι πατρίδα των ιδιωτικών φυλακών είναι οι ΗΠΑ. Ακολούθησε η Μ. Βρετανία και στη συνέχεια τις αντέγραψαν Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Οι κοιτίδες του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή, τον οποίο ευαγγελίζεται το ΔΝΤ και «μεταγγίζει», μαζί με την μπίζνα της φυλακής, σε οποιαδήποτε χώρα καλείται να... διασώσει την οικονομία της. Βρε κάτι συμπτώσεις!
Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή του μηχανισμού γεωεντοπισμού ή γεωδέτησης καθίσταται conditio sine qua non η επιστράτευση της εταιρείας σεκιούριτι. Της ιδιωτικής εταιρείας δηλαδή με το «ανθρωπομετρικό» κέντρο επιχειρήσεων.
- Για τον κρατούμενο σε άδεια, όσο βρίσκεται στο σπίτι του ισχύουν πάνω - κάτω τα ίδια, καθώς η ηλεκτρονική παρακολούθηση των κινήσεών του ανατίθεται και αυτή στον κεντρικό σταθμό της ιδιωτικής εταιρείας, ενώ μέσω ενσωματωμένου GPS εντοπίζεται ανά πάσα το στίγμα του όταν ξεπορτίζει.
- Για τους κρατούμενους υπό επανένταξη ή για όσους παρακολουθούν κάποιο ειδικό πρόγραμμα, όπως σπουδών, κοινωνικής εργασίας κ.λπ., που επιτρέπει ελευθερία κινήσεών ακόμη και σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβάνει αυστηρά την ηλεκτρονική παρακολούθηση των κινήσεών τους από τον κεντρικό σταθμό της ιδιωτικής εταιρείας όσο αυτοί βρίσκονται εντός οικίας και μέσω GPS όταν εξέρχονται αυτής.
Αυτές οι δύο σχεδόν μονοπωλούν τον κλάδο με 264 σωφρονιστικά καταστήματα, κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες, χωρητικότητας 99.000 κρατουμένων. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα καταφέρνουν αρκετά καλά, αυξάνοντας σταθερά την αναλογία των κρατουμένων σε ιδιωτικές προς κρατικές φυλακές από 6% το 2000 σε 9% το 2007, καθώς και τα κέρδη, που ανέρχονται σε αρκετά δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα θυμίζουμε πως η πρώτη φορά που μπήκε θέμα ιδιωτικής φυλακής ήταν αμέσως μετά το... ριμέικ της απόδρασης Παλαιοκώστα - Ριζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού (22.2.2009), όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης... Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε μια σειρά από μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια νέα «νομοθετική ρύθμιση» για την πρόσληψη «διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα».
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η «Ημερησία» στις 24 Φεβρουαρίου, «η κυβέρνηση προχωρεί τον σχεδιασμό αποκρατικοποίησης και των φυλακών ξεκινώντας με ιδιώτες μάνατζερ». Σήμερα οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση του σωφρονισμού εμφανίζονται ωριμότερες από ποτέ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου