Τα Shape Memory Alloys, είναι υλικά που μπορούν να διασταλούν ή να συσταλούν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις μεταβολές τις θερμοκρασίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση. Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τέξας με επικεφαλή τον Έλληνα Καθηγητή Όθων Ρεντινιώτη, προσπαθούν χρησιμοποιώντας τα παραπάνω υλικά να δημιουργήσουν, για το Αμερικάνικο Ναυτικό, μικρά σκάφη τα οποία να κινούνται αθόρυβα και χωρίς να αφήνουν ίχνη στο πέρασμά τους.
Κατά την κίνηση ένος συμβατικού πλοίου οι προπέλες δημιουργούν ίχνη στη επιφάνεια του νερού, τα οποία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και δίνουν τη δυνατότητα σε δορυφόρους ή επίγειες συσκευές να παρακολουθούν τα ίχνη των πλοίων. Ανάλογα ίχνη δημιουργούνται και από υποβρύχια γεγονός που τα κάνει ορατά στα εχθρικά "μάτια". Παρατηρώντας τη συμπεριφορά και περισσότερο την κίνηση των ψαριών (και ειδικότερα τις συστολές και διαστολές των μυϊκών τους κυττάρων) οι ερευνητές προσπαθούν να την αντιγράψουν και να την εφαρμόσουν στα ταχύπλοα σκάφη του αμερικάνικου στρατού.
Για να επιτευχθεί η μίμηση, η επιστημονική ομάδα του κ. Ρεντινιώτη χρησιμοποιεί καλώδια κατασκευασμένα από Shape Memory Alloys. Όταν θερμανθούν, μεταβάλλεται το μήκος των καλωδίων κατά 8% (μικραίνουν). Χρησιμοποιώντας ελατήρια και προσαρμόζοντας τα καλώδια σε έναν μεταλλικό σκελετό, το σκάφος αποκτά τη δυνατότητα να κινείται εμπρός και πίσω, όπως τα ψάρια, με συνεχή εναλλαγή μεταξύ θερμών και κρύων καλωδίων.
Ο Δρ. Όθων Ρεντινιώτης είναι μέλος της ερευνητικής ομάδος SMART (Shape Memory Alloy Research Team), που αναπτύσσει πολλές εφαρμογές (από ορθοδοντική και μηχανές παραγωγής καφέ εώς μεθόδους ελέγχου αεροσκαφών και προστασίας κτιρίων από τους σεισμούς) στηριζόμενοι στην ιδιότητα των Shape Memory Alloy υλικών. Επικεφαλής της ομάδος SMART είναι ο Δρ. Δημήτριος Λαγουδάς.
Βιβλιογραφικές αναφορές και σύνδεσμοι:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου